Tips

Dierendag: Ode aan mijn paard

Vandaag op dierendag een ode aan mijn paard. De verbinding tot stand brengen vergde een verandering van mij. Dit extraverte, na mijn vorige introverte paard was een bewuste keus. Terugkijkend lijken ze toch veel op elkaar.

Lees meer

Help ik twijfel in paardrijden

Paardrijden is continu keuzes maken. Soms zie je nog niet alle mogelijkheden en paden die je in kunt slaan en dan kun je als ruiter ’bevriezen’. Ja of nee zeggen, is dan spannend. Hoe reageert je paard op jouw keuze. Als je ja zegt: krijg je dan wat je verwacht? En als je nee zegt: komt er dan wel iets anders wat goed is? Luister naar je twijfel en onderzoek je gedachten en gevoel. Het is niet de vraag of je kan kiezen, het is de vraag of je kan omgaan met je gevoel en gedachten die na het maken van de keuze er zijn. En ja dat is soms best spannend. Twijfel in paardrijden is gezond, als je te veel gaat twijfelen is er wat aan de hand.

Lees meer

Spelvorm kruispunt

Een spelvorm gebruiken in je training? Probeer het eens, het zet vaak aan tot motivatie en doorzettingsvermogen. De spelvorm Kruispunt maak je extra uitdagend door hem samen met meerdere combinaties te rijden. Wie geeft wie voorrang? Of ga je juist achter elkaar aan in een gelijkmatig tempo? Focus dat je goed blijft communiceren met je paard en denk vooruit in de lijnen die je wilt rijden. Breng variatie aan en ontwikkel je ruitergevoel. En heb je de kans, probeer dezelfde spelvorm dan eens met een ander paard te rijden. Benieuwd of je tegen dezelfde of andere aandachtspunten aanloopt.

Lees meer

Stop met jezelf de schuld geven

Ben jij een kritische ruiter? Streng voor jezelf vanwege fouten, of omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Dit kan van grote invloed zijn op je zelfvertrouwen, motivatie en rijplezier. Mogelijk ben je soms zo streng dat je zelfs niet gaat rijden ‘het heeft toch geen zin’? Overweeg dan een sessie mentale ruiterbegeleiding. Kijk samen met een ruitercoach naar je denkpatronen en herken waar je jezelf onnodig de schuld geeft. Leer in praktische oefeningen omgaan met je negatieve gedachten en gevoelens. Stop met jezelf de schuld geven! Bouw zelfvertrouwen op en ga weer fijn paardrijden. Bijgaand de vijf grootste redenen waarom ruiters zo streng zijn voor zichzelf.

Lees meer

Spelvorm T-splitsing

Snijd je paard de wending af? Dan is de spelvorm T splitsing iets voor jou. De balken maken je bewust van waar de schouder en de achterhand van je paard zijn en hoe je ze kunt begrenzen. Je rijdt de wending haaks door en de balken zorgen ervoor dat je op het juiste moment je hulpen geeft. Je paard leert niet binnendoor de wending af te snijden. Bouw het afhankelijk van de leeftijd en ervaring van je paard rustig op. Van belang is dat jezelf als ruiter recht boven je paard zit, dan kan je paard in evenwicht door de wending heen lopen.

Lees meer

Aanspannen en ontspannen paardrijden

Als instructrice ben ik trots als ruiters goede prestaties neerzetten en op wedstrijd prijs en winst behalen. We kijken de video van de gereden wedstrijd terug en de uitkomst nemen we mee in de trainingen. Ik let vooral op hoe het paard wordt voor gesteld en de houding/zit van de ruiter. Kun je aanspannen en ontspannen paardrijden. Iedere combinatie kent hierin technische en mentale uitdagingen. Lukt het om momenten van spanning af te kunnen vloeien, vertrouwen te geven aan elkaar en samen losgelaten en in harmonie op vreemd terrein te presteren. Of dat nu een wedstrijd of buitenrit is, de basis in paardrijden is hierin gelijk.

Lees meer

6 tips voor minder twijfelen tijdens paardrijden

Twijfelen tijdens paardrijden kan een gevoel van onrust geven. Het besluit om te starten óf stoppen met iets is lastig en je paard voelt je twijfel. Soms wordt de keuze dan voor je gemaakt en je paard beslist. Gebeurt dit vaker dan kan je als ruiter onzeker worden. Het voelt alsof je de controle verliest en het rijden gaat niet meer fijn. Je paard zoekt wat je wilt en vraagt duidelijkheid die jij, om wat voor reden dan ook, niet kunt geven. Mentale ruiterbegeleiding leert je met je twijfel omgaan, kijkt naar de oorzaak en de oplossing. Resultaat is dat je meer rust ervaart, sneller leert beslissen en duidelijker bent richting je paard. Twijfelen we doen het allemaal wel eens; 6 tips voor minder twijfelen tijdens paardrijden.

Lees meer

Ik heb een paardenmomentje nodig

Moederdag; soms snak je naar dat paardenmomentje, tijd voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Naast moeder ben je immers nog zoveel meer. Ruiters worden hierin continu gecoacht. Dat ene paard laat haarfijn zien waar je uitdagingen liggen en hoe je daarmee om kunt gaan. Het maakt je bewust van jezelf en wat jij nodig hebt. Vaak is dit door te vertalen naar hoe jij in het dagelijks leven met andere mensen en situaties omgaat. Dus als je zegt “ik heb een paardenmomentje nodig”, ben je dan ook bewust van de spiegel die jouw paard je in dat moment voorhoudt en handel ernaar.

Lees meer

Spanning bij jezelf herkennen in paardrijden

Is er spanning in de samenwerking tussen ruiter en paard dan komt een deel daarvan door ons ‘toekomst’ denken. Wij denken in wat er ‘straks gaat komen’, paarden leven ‘in het hier en nu’ en reageren op wat er nu gebeurt. Dus voel jij spanning over wat je zo wilt gaan doen, dan kan dit in het hier en nu van invloed zijn op de reactie van je paard. Je krijgt momenten van miscommunicatie. Dit toekomst denken gebeurt vaak onderbewust en omdat je het niet gelijk bewust herkent, loopt spanning op. Hoe kun je nu spanning bij jezelf herkennen in paardrijden?

Lees meer

Valentijn; Het is maar een paard

Zo af en toe vertellen mensen mij: “ach joh, het is maar een paard, of dat is wel een hoop geld voor een paard”. Ze zien wat ik er allemaal voor laat, de tijd, reisafstanden, het geld en ze begrijpen het niet. Tot ze me beter leren kennen en zien wat een paard mij brengt. Slechts een paard zorgt dat ik mijn talenten als ruitercoach kan inzetten in een Fijn Rijden Plan traject en persoonlijke groei van de ruiter. Voor mij is vriendschap met een paard zien hoeveel hij je kan geven en ja dat zijn ups en downs. Het is samenwerken, plezier maken en zorgen voor.

Lees meer