Tips

Omgaan met onzekerheid in paardrijden

Zou de Sint soms ook onzeker zijn? Hoor de wind waait door de bomen, zal die lieve Sint wel komen nu hij ’t weer zo lelijk vindt. Paardrijden vraagt om vertrouwen in elkaar. De Sint werkt sinds 2019 samen met zijn paard Ozosnel, dit na jaren samen met zijn paard Amerigo. Een band opbouwen met je paard kost tijd en geduld. Met al die verschillende karakters van mens en paard is de fijne samenwerking er soms gewoon niet. Dan kent paardrijden een randje van alertheid en verassing en de mentale uitdaging ‘omgaan met onzekerheid in paardrijden’.

Lees meer

Beter paardrijden; vermijd te veel denken

Ben jij een ruiter die alles analyseert? Denken kan in de samenwerking met je paard een idee van controle geven. Jij wilt je paard voor zijn. Alleen door te veel denken kun je je ruitergevoel en vertrouwen kwijtraken en ben je juist te laat. In een spannende situatie raken je hersenen overbelast en je ‘bevriest’ omdat je niet meer weet wat te doen. Leer vertrouwen op tijdig de juiste hulpen kunnen geven. Vermijd te veel denken en ga meer voelen, train technisch én mentaal en maak een Fijn Rijden Plan. Je communicatie wordt duidelijker voor je paard en spanning vloeit af.

Lees meer

Moeilijke periode? 8 tips om je paardrijden op de rit te krijgen

Je zit in een moeilijke periode met je paard en goedbedoeld zegt iemand: “Kop op, morgen is er weer een dag”, of “tegenslag hoort erbij” en “zet door! Jullie komen er samen sterker uit". Alleen jij ervaart dit anders, voor jou zit het tegen en het lijkt of iedereen om je heen wel fijn paardrijdt. Waar jij vroeger plezier had met je paard, lijkt dit bijna niet meer mogelijk. Je omgeving ziet dat jij je slecht voelt en probeert je met goed bedoelde adviezen vooruit te helpen. Alleen hoe harder je probeert, hoe minder het gaat. Wat kun je doen om uit deze moeilijke periode te komen? Ik geef je 8 tips om je paardrijden op de rit te krijgen.

Lees meer

Dierendag; geluk en voorspoed

Wanneer een lieveheersbeestje op je landt, zal er geluk en welvaart op je pad komen

Lees meer

In 6 stappen naar ontspannen doorzitten

Goed doorzitten lukt indien je met een ontspannen lichaam de beweging van je paard kunt volgen. Best lastig, want door de afzet van het achterbeen van het paard ontstaat steeds een opwaartse stuwende kracht. Deze kracht laat je uit het zadel en terugkomen. Heb je spanning in je lijf, je zet je schouders vast of steekt je benen af, dan ga je stuiteren in het zadel. Er zijn verschillende houding- en zit oefeningen die je helpen ontspannen in hoofd, schouders, knie en teen. Zorg daarnaast voor een goed passend zadel wat geschikt is voor je paard en jouw lichaamsbouw en met de beugels op de juiste lengte. In 6 stappen naar ontspannen doorzitten.

Lees meer

Fijn rijden plan

Vakantie tot 5 september 2023, daarna weer beschikbaar voor lesinstructie, coaching en Fijn Rijden Plan trajecten op maat.

Lees meer

Ingrediënten; de galop verbeteren

De galop is een drie takt waarin je balans, kracht en souplesse kunt verbeteren binnen de mogelijkheden van paard en ruiter. Jonge paarden haal je vaak uit balans zodra je gaat sturen, dus je rijdt in begin zoveel mogelijk rechte lijnen. Besef daarbij dat de achterhand de motor is en die bedien je met je benen. Probeer vervolgens de schouders van je paard te sturen in plaats van het hoofd en de hals naar binnen te brengen. Heb je enigszins ritme dan kun je een van nature grote galop verkleinen en een kleine galop vergroten. Bijgaand een aantal ingrediënten die de galop verbeteren.

Lees meer

Spelvorm haakse hoek paardrijden

Het nut van hoeken rijden? Het is een lenigheidsoefening om je paard om je binnenkuit te laten buigen. Nu kom ik met deze aanhoudende regen in het lesgeven op plekken waar met name de hoeken en hoefslag slechter zijn. Leg dan de spelvorm Haakse hoek paardrijden in het midden van de rijbaan waar de bodem wat beter is. De balken maken je bewust van waar de schouder en de achterhand van je paard zijn en hoe je ze begrenst, Je kunt de hoek niet binnendoor afsnijden, maar dient er hoog/haaks doorheen te rijden. Je leert je paard te buigen om je binnenkuit zonder de buitenschouder te verliezen.

Lees meer

Je eigen weg kiezen in paardrijden

Paardrijden gaat over vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen. Als ruiter is het belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf, je eigen weg vindt en niets gaat forceren. Passen de goedbedoelde tips en adviezen van je omgeving niet bij jou dan kan het plezier in rijden verdwijnen. Vaak onbewust heb jij een doel met je paard. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van jezelf en het paard. Het kan heel frustrerend zijn als die samenwerking dan niet fijn gaat. Als ruitercoach kijk ik samen met jou naar hoe je bewust je eigen weg kunt kiezen. Dit start met zien wat je tegenhoudt in doen wat je echt wilt samen met je paard. Herken je het volgende?

Lees meer

Sta eens stil als het paardrijden niet meer fijn gaat

Sta eens stil en kijk hoe het met je gaat. Ben je continu aan het hollen om de volgende training te halen. Sta je gehaast te poetsen, heb je geen tijd om nog even te blijven en nagenieten. Steeds maar doorgaan kan vooruitgang in paardrijden in de weg staan. Door af en toe stil te staan, te zien wat er echt toe doet, kun je wel vooruit. Wil je bijvoorbeeld ontspannen galopperen met je paard, alleen hij racet ongecontroleerd door de baan en je ziet er steeds meer tegenop. Sta eens stil, zie wat de oorzaak is en wat je nodig hebt. En dan bedoel ik niet letterlijk met je paard stilstaan maar mentaal met een ruitercoach. Lees veder hoe het werkt.

Lees meer