Tips

Sta eens stil als het paardrijden niet meer fijn gaat

Sta eens stil en kijk hoe het met je gaat. Ben je continu aan het hollen om de volgende training te halen. Sta je gehaast te poetsen, heb je geen tijd om nog even te blijven en nagenieten. Steeds maar doorgaan kan vooruitgang in paardrijden in de weg staan. Door af en toe stil te staan, te zien wat er echt toe doet, kun je wel vooruit. Wil je bijvoorbeeld ontspannen galopperen met je paard, alleen hij racet ongecontroleerd door de baan en je ziet er steeds meer tegenop. Sta eens stil, zie wat de oorzaak is en wat je nodig hebt. En dan bedoel ik niet letterlijk met je paard stilstaan maar mentaal met een ruitercoach. Lees veder hoe het werkt.

Lees meer

Twijfel jij ook wel eens aan jezelf als ruiter?

Er zijn van die dagen dat je aan het rijden bent en het niet lekker loopt. De gedachten schieten door je hoofd en je gaat twijfelen. “Het lukt niet, ik krijg achterwaarts echt niet voor elkaar”. “Doorzitten is zo moeilijk, dat leer ik nooit”. De woorden niet en nooit versterken je twijfel. Twijfel je vaker dan ga je je eigen negatieve gedachten geloven en zie je het positieve nauwelijks meer. Je paard voelt dit aan en zal op enig moment niet meer op jouw vertrouwen, want wat doet hij of zij nog goed? De samenwerking met je paard gaat niet meer fijn. Mentale ruiterbegeleiding kan je helpen dit te doorbreken. Twijfel jij ook wel eens aan jezelf als ruiter? Bijgaand 4 tips.

Lees meer

Je paard heeft een kroon verdiend!

Koningsdag komt eraan en op zoek naar inspiratie, kwam ik een aantal leuke uitspraken tegen die zo van toepassing kunnen zijn op jou en je paard. Paarden zijn sociale dieren en ze verbinden zich met ons. Als dit vanzelf lijkt te gaan, is je paard je maatje. Ze leren je omgaan met verrassingen door in het hier en nu te zijn. Nodig is vertrouwen op jezelf als ruiter, gaan voor wederzijdse ontspanning en een fijne samenwerking. Je paard heeft een kroon verdiend en jij bent de koning te rijk als alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Wat herken je in uitspraken hieronder?

Lees meer

Ponyclub avonturen; de jeugd is de toekomst

Gefluister en geklets, stiekem kijken op mobieltjes, ouders aan de kant, zaken die een ponyclub les kunnen verstoren. Hoe houd je als instructrice de aandacht van jeugd ruiters vast? Toen ik ooit begon, was ik soms de kinderen helemaal kwijt en liepen ze over me heen. Door de jaren ben ik gaan ervaren dat je de groepsdynamiek ook kunt inzetten om jeugdruiters te laten groeien. De uitdaging is iedereen te zien en tegelijk het groepsproces in de gaten te houden. De les is voor mij geslaagd, als ik na afloop samen met het kind de les kan samenvatten en een tip kan meegeven. De kers op de taart? Als ze de volgende les binnenkomen met een ‘moeilijke’ vraag en ook ik aan het werk gezet wordt. De jeugd is de toekomst en mijn mooie taak is “eigen” en “wijze” ruiters opleiden! Mijn laatste les bij de ponyclub zit erop, ik kijk terug op een mooie tijd. Begin jij net op de ponyclub? Dan heb je vast iets aan onderstaande tips!

Lees meer

Paardrijden in de natuur is een groot avontuur

Buitenrijden; je komt onderweg vaak onverwachte dingen tegen. Hoe gaan jullie hier samen mee om? Of je nu buitenrijdt of in de binnenbaan er is altijd een kans op risico’s. Zelfs een paard wat bekend staat als 100% bomproof kan iets ‘een beetje’ spannend vinden. Je wilt dat een schrikreactie beheersbaar blijft voor jou en je omgeving. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Door in de training te werken aan een basis van respect en vertrouwen leer je de signalen en aandachtspunten van jezelf én je paard kennen. Dus van beide want jullie werken samen. Zowel bij jou als je paard kan het ‘emmertje’ volraken. In een Fijn Rijden Plan leer je dit herkennen en krijg je tips om ermee om te gaan. Paardrijden in de natuur is een groot avontuur, voorkom dat spanning zich opstapelt en de emmer overloopt.

Lees meer

Paardrijden gaat niet zo fijn; tips om uit je dip te komen

Ook al heb je geen idee wat je paardrijden vandaag zal brengen, zet je gedachten op ‘positief’ en verwacht het beste. Gedachten zijn namelijk krachten! Door een positieve insteek verspil je geen energie aan doemscenario’s met bijbehorende emoties. Als je wekenlang tegen jezelf zegt “het paardrijden gaat niet zo fijn” of “alles gaat zijn gangetje” dan kun je je minder happy voelen. Probeer eens te kijken naar wat goed gaat en of je daar meer van kunt krijgen. 6 tips om uit je dip te komen.

Lees meer

Eerst ritme en dan tempo in paardrijden

Ik heb vroeger veel gedanst en leren omgaan met ritme en tempo. Bij paardrijden werkt het eigenlijk hetzelfde. Als je het ritme aanvoelt, dan kun je op het juiste moment je ruiterhulpen geven en gaan werken aan je tempo, de beensnelheid van je paard. Ieder paard heeft een ideaal tempo. Er is dan geen versnelling of vertraging, elke stap is gelijk. Dit ideale tempo bereik je door eerst aan je ritme te werken; de 3-takt in galop, de 2-takt in draf en de 4-takt in stap. Ritme is makkelijker te herkennen dan een onjuist tempo. Hoe kun je het tempo leren voelen? Ik geef je een tip, maar eerst ritme en dan tempo.

Lees meer

Paardrijden is niet altijd rozengeur en maneschijn

Valentijn; bewust je aandacht en tijd aan een ander schenken. De vorm waarin varieert en je verwacht er niets of wel iets voor terug? Paardrijden is niet altijd rozengeur en maneschijn. Elkaars taal leren spreken, vraagt vertrouwen, inzet, vergeven en doorzettingsvermogen. En dat niet alleen op 1 dag in het jaar. Ik denk terug aan die ene keer op buitenrit:

Lees meer

Gedachtencontrole; bereik wat je wilt bereiken

Wanneer je fijn wilt paardrijden zijn er een aantal zaken waarop je kunt trainen. Je start met de juiste technische vaardigheden en vanuit de basis werk je oefeningen verder uit. Je ervaart met welke tactiek jij het beste uit jezelf en je paard kunt halen. En dan het mentale aspect... vaak hoor je sporters zeggen dat dit het doorslaggevende aspect is! Zo gaat de ene dag het paardrijden als vanzelf en op andere dagen ben je met je paard “in gesprek”. De gedachten die dan tijdens het paardrijden door je hoofd schieten spelen een grote rol in het uiteindelijke resultaat. Vaak ben je je niet bewust van deze gedachten. In een Fijn Rijden Plan traject ga je aan de slag met gedachtencontrole, bereik wat je wilt bereiken. De eerste stap is inzicht krijgen.

Lees meer

Mentaal: Verbeter jezelf en je paard

Heb jij je doelen voor het nieuwe jaar al gesteld? Het zijn de ‘tussen doelen’ die ervoor zorgen dat je er écht gaat komen. Is je doel een hindernis van 1,20 m springen dan begin je van laag naar hoog. Door realistische tussendoelen te stellen geef je jezelf een eerlijke kans er te komen. Stel je je doel te hoog dan kan dit demotiveren, het plezier verdwijnt. Paardrijden is naast technisch en tactisch ook jezelf mentaal trainen. Verbeter jezelf en je paard, kijk naar de omstandigheden die je aan wilt gaan en maak een Fijn Rijden Plan met tussen doelen. Voorkom dat je mentaal gedemotiveerd raakt en het plezier in paardrijden verdwijnt.

Lees meer