Beter paardrijden; vermijd te veel denken

Ben jij een ruiter die alles analyseert? Denken kan in de samenwerking met je paard een idee van controle geven. Jij wilt je paard voor zijn. Alleen door te veel denken kun je je ruitergevoel en vertrouwen kwijtraken en ben je juist te laat. In een spannende situatie raken je hersenen overbelast en je ‘bevriest’ omdat je niet meer weet wat te doen. Leer vertrouwen op tijdig de juiste hulpen kunnen geven. Vermijd te veel denken en ga meer voelen, train technisch én mentaal en maak een Fijn Rijden Plan. Je communicatie wordt duidelijker voor je paard en spanning vloeit af.

 De juiste combinatie van denken én voelen krijg je vanuit kennis en ervaring. Bijvoorbeeld:

  • Een nieuwe oefening doordenken is zinvol, je wilt iets leren. Stap voor stap leg je aan jezelf en je paard uit, wat te doen. Als er dan iets misgaat, loop je de stappen na en de stap die misging verbeter je. Uiteindelijk rijd je de oefening zonder veel nadenken, je hebt hem onder de knie.
  • Bij een wedstrijd kan denken in de weg zitten.  Tijdens een prestatie wil je leunen op wat je al kent. Het ‘go with the flow’ gevoel. Je weet wat te doen en laat het gebeuren. Je vertrouwt op jezelf, je paard en de voorbereiding. Je bent er klaar voor.
  • In een spannende situatie zoek je de combinatie tussen denken en voelen. Je merkt dat je zenuwachtig bent of ergens tegenop ziet. Je voelt van alles in je lijf gebeuren en je hersenen beginnen op je in te praten. ‘Wat als dit gebeurt… en wat als dat gebeurt? Dit gaat me niet lukken … misschien moet ik gewoon stoppen.” Doordat je veel denkt, verdwijnt je ruitergevoel en kun je de fijne ruiterhulpen niet meer uitvoeren. Je focus ligt verkeerd, hoe keer je dit om?

Ga van denken naar voelen, letterlijk! Voel de beweging van je paard of je eigen lichaam. En ja dat is soms eng. Je hersenen zeggen dat je moet luisteren naar je gedachten, trap daar niet in. Je dient in het hier en nu samen met je paard te voelen wat er gebeurt. Zet je ruitergevoel in, je hoofd wordt er rustiger van! Voel hoe groot je hulpen zijn, hoe gespannen je zit en of je dat kunt aanpassen.

Beter paardrijden is technisch én mentaal trainen. Een combinatie van denken, voelen en vertrouwen. Je communicatie wordt duidelijker en spanning vloeit af. Zoek je begeleiding hierin, neem dan contact op voor instructie of een Fijn Rijden Plan traject.

Iets voor jou?
Equimental vermijd teveel denken 2