Omgaan met onzekerheid in paardrijden

Zou de Sint soms ook onzeker zijn? Hoor de wind waait door de bomen, zal die lieve Sint wel komen nu hij ’t weer zo lelijk vindt ... Paardrijden vraagt om vertrouwen in elkaar. De Sint werkt sinds 2019 samen met zijn paard Ozosnel, na jaren samen met zijn paard Amerigo. Een band opbouwen met je paard kost tijd en geduld. Met al die verschillende karakters van mens en paard is de fijne samenwerking per paard verschillend en soms gaat het minder. Dan kent paardrijden een randje van alertheid en verrassing en is er de mentale uitdaging ‘omgaan met onzekerheid in paardrijden’.

Bekend is dat onzekerheid en gevaar altijd nauw met elkaar verbonden zijn. Als je kennis aan het maken bent met een nieuw paard en/of je mist ervaring om onverwachte zaken op te lossen dan kan een gevoel van angst opkomen vanuit onzekerheid. Als je absoluut zeker bent van jezelf en je paard, ben je bijna ongevoelig voor angst en ga je de situaties vol vertrouwen aan!

Waar je als ruiter op kunt vertrouwen is dat er altijd onzekerheid zal zijn. Bepaalde situaties kun je niet voorkomen; de wind waait door de bomen, een Pietje komt onverwacht aanrennen e.a.. Je kunt je wel voorbereiden op de reactie van je paard en ermee om leren gaan. Je wilt je veilig voelen en de mentale uitdaging is leren omgaan met onzekerheid in paardrijden. Als je die uitdaging aan durft te gaan dan krijg je je paardrijden op de rit.

Iets voor jou?
Equimental onzekerheid in paardrijden 3