Instructie

Rechtrichten van je paard

In mijn instructie lessen is het uitgangspunt paardrijden met zo min mogelijk druk en ”recht gaan”. Jouw paard mag zich in de tijd ontwikkelen binnen zijn mogelijkheden. Hierdoor kan je paard uitgroeien tot een blij, sterk, soepel, gehoorzaam en recht gericht paard, dat zich laat verzamelen. We streven hierbij naar harmonie, samenwerking, tussen ruiter en paard. Zodat het paard zowel fysiek als mentaal tot hoge leeftijd gezond blijft.

De oefeningen zijn niet voor ieder paard en ruiter in dezelfde volgorde van belang. Ik werk in de basis veel op de volte. Je paard kent dit van het begin van zijn opleiding, longeren en eventueel handwerk en heeft daar geleerd in evenwicht te lopen. Je paard leert ook onder de ruiter soepel en in tact met de juiste stelling en buiging te bewegen.

Equimental Mark Easter

Drie aspecten

Ik richt de les op één van de volgende drie aspecten of een combinatie ervan:

  • Technisch: Paardrijden met aandacht voor het “Skala der Ausbildung”, te weten takt, ontspanning, aanleuning, impuls, recht gaan, verzamelen en evenwicht. Dit laatste, evenwicht, zowel voor het paard als de ruiter in houding en zit (onafhankelijk, ritme en balans, m.b.v. centered riding)

  • Tactisch: Wedstrijd voorbereiden, waar heb je controle over, leren focussen, succesfactoren herkennen en benutten. Inzicht ontstaat door naast de instructie samen een Fijn Rijden Plan (FRP) op te stellen. Centraal staat: je doel bepalen en de weg er naar toe! FRP 4

  • Mentaal: Mentale begeleiding van de ruiter. De ruiterbegeleiding werkt volgens de principes van coachen (vragen stellen) waarbij de belevingswereld van de ruiter centraal staat en ik mij hierin verplaatst. Het gaat om spiegelen, reflecteren, een duwtje geven om te zien wat er gebeurt.  Ervaring leert dat de ruiter zichzelf beter leert kennen en met dit inzicht ook de samenwerking met zijn paard kan verbeteren.

quote

Ken je sterke- en je aandachtspunten en blijf om je heen kijken, dan leer je het meest