Eerst ritme en dan tempo in paardrijden

Ik heb vroeger veel gedanst en leren omgaan met ritme en tempo. Bij paardrijden werkt het eigenlijk hetzelfde. Als je het ritme aanvoelt, dan kun je op het juiste moment je ruiterhulpen geven en gaan werken aan je tempo, de beensnelheid van je paard. Ieder paard heeft een ideaal tempo. Er is dan geen versnelling of vertraging, elke stap is gelijk. Dit ideale tempo bereik je door eerst aan je ritme te werken; de 3-takt in galop, de 2-takt in draf en de 4-takt in stap. Ritme is makkelijker te herkennen dan een onjuist tempo. Hoe kun je het tempo leren voelen? Ik geef je een tip, maar eerst ritme en dan tempo.

Nog moeite met ritmegevoel? Lees dan de tips in een eerder door mij geschreven post Wie wil er nog meer ritme leren voelen in paardrijden? | Equimental.

Tempo tip: Experimenteer en krijg de juiste snelheid binnen één gang. De achterbenen van je paard als “motor’ zijn nodig om vooruit te komen. Wanneer jij met je been en zithulpen voorwaarts vraagt, dan wil je niet dat de energie die je opwekt onder je vandaan wegrent. Een trage reactie is ook niet oké, dus experimenteer:

  1. Verhoog je tempo in een bepaalde gang (bijv. draf) en voel waar de grens zit van je paard. Waar voelt het niet meer goed? Verliest je paard zijn ritme en valt naar de voorhand, of gaat haasten in plaats van verruimen en er ontstaat een hectische beweging.
  2. Vertraag je tempo bijvoorbeeld in stap tot net voor het punt dat je paard gaat stoppen. Houd nu energie vast en kijk of je paard ontspannen door het lichaam kan blijven stappen. Te traag en je gaat samen slingeren.

Valkuil: Rijd je als een ‘raket’ weg, dan heb je vaak geen controle over het opvangen van je tempo, tenzij door sterke inwerking van de hand op de teugel. Probeer vloeiend weg te rijden en vloeiend op te vangen.  Bouw het aantal passen verruimen rustig uit. Als je het ideale tempo hebt gevonden, zul je merken dat ook het sturen van je paard makkelijker gaat.

Iets voor jou?
Equimental ritme en tempo2