Wie wil er nog meer ritme leren voelen in paardrijden?

In de basis van paardrijden is ritme een continu aandachtspunt om voorwaarts naar de hand te rijden. Als je als ruiter het ritme aanvoelt, dan kun je op het juiste moment je hulpen geven. En wat dan als je weinig ritme gevoel hebt? Je merkt het bijvoorbeeld doordat je paard steeds uit de galop valt of in draf is lichtrijden lastig, je hoort jezelf ‘ploffen’ in het zadel. De oplossing is in galop de 3-takt en in de draf de 2-takt voelen en dan in ritme je ruiterhulpen geven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat takt, ritme en regelmaat elkaar beïnvloeden (skala der ausbuildung). Takt is de volgorde waarin het paard zijn voeten neerzet en ritme en regelmaat zijn hierbij bepalend. Dus ritme leren voelen in paardrijden, hoe leg je dat nu uit aan iemand zonder ritme gevoel?

Ritme is één van de basisdingen in je leven. Denk maar aan je ademhaling en hartslag. Als je gaat hyperventileren of hartkloppingen krijgt, verandert het ritme en wordt je je hiervan bewust. Er is een basisritme in je lijf, wat ook bij inspanning verandert. Zodra je gaat paardrijden en je inspant, ben je zo met je eigen ritme (ademhaling) bezig, dat je die van het paard amper nog kunt voelen. De basis in paardrijden start daarom met:

  1. Ontspannen leren zitten met een rustige buikademhaling
  2. Takt herkennen; de stap heeft een 4-takt, de draf een 2-takt en de galop een 3-takt
  3. Ritme voelen; de tijdsduur tussen het optillen en neerzetten van de benen. Iedere pas moet even lang duren.
  4. Regelmaat voelen; de afstand van de passen, er zijn paardenrassen die kortere passen maken.

Oefening: Ga in de draf (2-takt) lichtrijden ‘sta-zit’ of tellen ‘1-2’. In galop (3-takt) tel je de galopsprongen ‘1-2-3’ of je zegt het woord ‘re-gel-maat-‘. Werkt dit niet, dan kan in jezelf zingen of rijden op muziek ook helpen. Er zijn dus meerdere mogelijkheden. Als instructrice sluit je aan bij wat voor je ruiter vanuit ontspanning werkt om takt en ritme te leren voelen.

Zowel jij als je paard hebben een eigen favoriete ritme. Als je hierin gelijk komt, dan voelt het alsof je uren zonder moeite kunt draven en galopperen. Wil jij ritme leren voelen in paardrijden, schrijf je in voor een training. Ik begeleid je graag in de basis van paardrijden.

Meer weten?
Equimental ritme in paardrijden 2