Visualiseren en zelfvertrouwen

Wil je in bepaalde situaties meer zelfvertrouwen voelen? Leer visualiseren, bereidt jezelf mentaal voor op een bepaalde situatie in het paardrijden. Door met je zintuigen (zien, horen, voelen) in je hoofd een beeld te maken van wat je graag wilt, zet je iets ingang. Je doorleeft de situatie al voor dat deze gebeurd is en zo leer je je eigen gedachten en handelingen een bepaalde kant op te sturen. Visualiseren kun je leren en is een hulpmiddel om mentaal te trainen voor een wedstrijd, buitenrit of …. Hoe maak je nu zo’n voorstelling in je hoofd?

In het visualiseren maak je gebruik van je zintuigen. Begin met je zintuig ‘zien’:

  • Zet een foto van een onbekend paard voor je neer; kijk dertig seconden en vervolgens sluit je dertig seconden je ogen. Beschrijf in gedachten de kleur vacht, vorm van de bles, aantal witte benen. Wat zie je in de achtergrond op de foto? Open je ogen en kijk opnieuw naar de foto. Wat klopte er, wat niet, en wat heb je nog gemist? Doe dit drie keer achter elkaar, steeds met dezelfde foto.
  • Vervolg het oefenen nu zonder foto; haal een paard in gedachten die je regelmatig ziet. Alleen nu voeg je ook je zintuig ‘horen en voelen’ eraan toe. Wat voor geluiden hoor je en wat voel je, een deur die dicht slaat, de wind langs je huid enz.

Oefen iedere dag en binnen een week merk je dat je het beeld beter vast kunt houden.

Bouw het visualiseren uit door beweging toe te voegen:

  • Visualiseer verschillende situaties van jou en je paard; een pensionstal, een grote wedstrijdring, op buitenrit. Oefen door het toevoegen van stalgenoten en andere ruiters. Begin met het beeld dat jij naar anderen aan het kijken bent. Plaats vervolgens jezelf tussen deze ruiters in. Voer in gedachten je taak/opdracht samen met je paard succesvol uit. Doe dat zo gedetailleerd mogelijk, met geluiden, beelden, kleuren, reuk, gevoel (al je zintuigen).
  • Breng je beelden tot leven alsof je in een film bent. Beeld je in hoe je door het bos galoppeert of je prijs in ontvangst neemt. Ben je trots? Voel je je onoverwinnelijk? Beleef de positieve emoties, ze helpen je om door te zetten wanneer je het in de praktijk even moeilijk krijgt.

Na elke visualisatie laat je los en leer je vertrouwen dat je goed voorbereidt bent op de situatie.

Kun je wat meer zelfvertrouwen gebruiken, neem dan contact op, ik begeleid je graag. Visualiseren is een onderdeel van het mentaal maatwerk Fijn Rijden Plan. Na de intake, waarin we de aanleiding bespreken, gaan we in gesprek samen aan de slag

Iets voor jou?
Equimental visualiseren en zelfvertrouwen 2