Uitstelgedrag en zelfvertrouwen

Uitstelgedrag is een gevecht met jezelf. Je schuift iets voor je uit wat je eigenlijk al afgerond wilt hebben. Bijvoorbeeld jij hebt moeite met de galop en denkt “ik ga niet nu maar straks galopperen” en eigenlijk wil je het al achter de rug hebben. De onderstaande tips helpen je om niet uit te stellen maar aan te pakken waar je tegenop ziet.

1. Wat wil je precies bereiken?

Geen vage doelen, maak het concreet: “Ik wil over twee weken 1 rondje in galop over de hoefslag kunnen rijden”. Samen met je instructeur stel je een plan op met kleine behapbare taken.

2. Praat positief tegen jezelf

Als je keer op keer tegen jezelf zegt dat je onzeker bent, dan ga je je onzeker voelen. Dus positief “Ik ben fijn aan het rond draven”. Een stukje weerstand om te beginnen verdwijnt, er gaat namelijk al iets goed en je kunt aan de volgende taak beginnen (de draf is een onderdeel van je galop plan)

3. Visualiseer jezelf aan het werk

Zie voor je hoe jij precies je hulpen geeft. Je werkt in je hoofd alle taken van je training af en speelt in op wat nodig is om in galop aan te springen. Dit zet de ‘uitstel jij’ opzij, jij ziet al voor je hoe het goed kan gaan.

4. Geef jezelf een schouderklopje

“Goed gedaan, de overgang van draf naar midden draf ging fijn en is lekker afgerond”. Beloon jezelf, het is fijn om een taak goed af te ronden. Je bent weer een stapje dichterbij de galop.

5. Gun jezelf een beloning achteraf

Spreek met jezelf een beloning af. Stem de grootte van de beloning af op de prestatie. Je kunt denken aan een stukje chocolade, een kop thee, of ….

Door je hersenen aan het werk te zetten voordat je gaat rijden, kun je  negatieve gedachten en uitstelgedrag verminderen. Het helpt je zelfvertrouwen te vergroten, want telkens als je een beloning in ontvangst mag nemen heb je weer iets uit je Fijn Rijden Plan bereikt.

Meer weten? In het mentaal maatwerk begeleidingstraject ‘Fijn Rijden Plan’ leer je alles wat je moet weten om je uitstelgedrag te begrijpen en het stap voor stap uit te bannen. Jij gaat eindelijk je doelen bereiken en je zelfvertrouwen opbouwen.

Meer weten?
Equimental Uitstelgedrag en zelfvertrouwen2