Tip: Leer omgaan met blokkeren

Blokkeren is als ruiter in een bepaalde stressvolle situatie ver onder je niveau presteren. Het is iets wat iedereen kan overkomen. Je gaat teveel nadenken, waardoor dingen die normaal vanzelf gaan helemaal niet meer gaan.

 Wat kun je doen om blokkeren te voorkomen? 

  1. Blokkeren is geen eigenschap die je als ruiter hebt. “Ik kan niet presteren onder druk” of “ik kan niet tegen stressvolle situaties” zijn geen goede uitspraken. Je kunt er zelf iets aan veranderen! Hoe?
  2. Besef dat blokkeren een normaal ‘proces’ is waar iedereen wel eens last van kan hebben. En zeker een ruiter die prestaties wil leveren
  3. Kom er achter wat de situaties zijn die jou als ruiter ‘voorzichtig’ laten worden. Wat zijn waarschuwingssignalen?
  4. Train vervolgens om niet op dit signaal in te gaan. Je oefent door jezelf als ruiter in een mentale staat te brengen die het blokkeren opwekt en dan weer uit die mentale staat te komen
  5. Ontwikkel korte eenvoudige routines om niet op een signaal (zie 4) in te gaan en die altijd opgeroepen kunnen worden
  6. Leer als ruiter te concentreren op het correct uitvoeren van je hulpen met een goede timing. Daarmee is er minder ruimte in je hoofd voor onproductieve gedachten.

En zorg dat je van de situatie leert! Als je blokkeren behandelt als iets wat je snel moet vergeten, loop je het risico dat spannende situaties alleen nog maar meer stress op gaan roepen en blokkeren een patroon gaat worden.

Iets voor jou? Ik kan je begeleiden in het achterhalen van je denkpatronen, opzoeken van blokkades en ermee leren omgaan. Neem de eerste stap en maak een afspraak voor kennismaking met mij en het mentaal maatwerk begeleidingstraject ‘Fijn Rijden Plan’.

Iets voor jou?
Equimental tips blokkeren ruiter2