Spelvorm Balans

Spelvorm Balans ondersteunt bij je paard in balans op eigen benen laten lopen. Het vierkant ligt gedraaid in de baan en de balken op de AC-lijn liggen dus net even anders. De mentale uitdaging is je paard toestaan een fout te maken in plaats van direct hulpen te gaan geven en je paard te beperken in zijn beweging. Leg je focus op voelen wat er gebeurt en waar je paard begeleiding nodig heeft. Zo geef je je paard zelf de verantwoordelijk zijn eigen balans te vinden in plaats van te vertrouwen op de ruiter voor constante ruiterhulpen. De beloning is dat je paard fysiek en mentaal zelf handiger wordt om in balans en ontspannen over balken te kunnen lopen.

Door het patroon van spelvorm Balans (links en rechtsom zijn gelijk) kunnen scheve houdingsgewoonten van je paard veranderen (mits er geen fysieke beperkingen zijn). De balken moedigen je paard aan zijn benen gelijkmatig op te tillen. Door je paard te begeleiden in het rijden van de juiste lijnen kan er ritme, regelmaat en ontspanning in het lijf van je paard ontstaan.

Spelvorm Balans; nodig 8 balken. Maak met vier balken een vierkant. Leg vervolgens de 2x2 balken in een voltelijn er omheen

  1. Begin met stappen en vervolg met draven over het midden van de balken door het vierkant door steeds van hand te veranderen.
  2. Rijdt de rode AC-lijn precies over twee hoeken van het vierkant.
  3. Rijdt een halve volte lijn om het vierkant over twee balken in draf en desgewenst in galop.  

Als je paard de eerste keren niet nageeflijk door de spelvorm loopt is dit niet erg. Je paard dient de balans in zijn lijf te vinden. Er zijn paarden die wat wiebelig in het lijf de spelvorm lopen of juist vasthouden en steun zoeken bij de ruiter voor ze in balans komen. Begeleidt je paard door de schouder (en niet het hoofd) te sturen en begrens waar nodig. In het vierkant draait het om coördinatie, in de halve volte vindt je de ideale lijn afgestemd op de paslengte van je paard. Spelvormen begeleiden je in afwisselend trainen en rechtrichten van je paard.

Iets voor jou?
Equimental spelvorm Balans 2