Spanning in paardrijden

Het is iets wat je als ruiter niet wilt, spanning voelen in paardrijden. De spanning kan van jezelf zijn, van je paard of beide. Je herkent vast de fysieke symptomen; je lichaam verstrakt, ademhaling zit hoog en je hulpen worden kort en houterig. Je merkt aan jezelf dat je niet door pakt en enigszins afwacht wat er komen gaat. Je doet ongeveer wat je moet doen in plaats van helder en duidelijk te zijn in je hulpen. Het tegenovergestelde kan ook, je wordt heel druk en denkt ‘het moet en zal nu lukken’. Je hulpen volgen elkaar snel en veelvuldig op. De spanning in je lijf kan nauwelijks omgebouwd worden naar ontspanning. Herken jij de oorzaak van de spanning bij jezelf?

Spanning dien je aan te pakken als het ontstaat, doe je dit niet dan kom je in een vicieuze cirkel terecht en loopt de spanning steeds verder op. Jij en paard reageren op elkaar en van één incident, kom je het nu haast overal tegen. Vaak herken je de spanning, maar mis je het eerste signaal in gevoel en gedachte. Het eerste signaal herkennen is wat mentale ruiterbegeleiding oplevert. Onbewust gebeurt er iets bij jou en de kunst is dit weer bewust mee te maken. Pas dan kun je als ruiter je (gedachte) patronen gaan veranderen.

Mentale ruiterbegeleiding is een methode van uitvragen en kunnen luisteren naar wat er tussen de regels door écht gezegd wordt. Als ruitercoach ga ik samen met jou op zoek. Ken je eenmaal het eerste signaal, dan kun je zelf gaan veranderen:

  • Is de spanning van jou? Geef dan niet je paard de schuld.
  • Ontspan, zit in balans en geef bewust je hulpen. Dan weet je paard wat je bedoeld.
  • Herhaal de hulpen zo vaak nodig is, neem de tijd. Wissel je oefeningen af vanuit rust en niet gehaast even dit en dan dat. Je paard leert weer vertrouwen op jou.
  • Laat iemand meekijken vanaf de grond als jezelf de spanning niet goed voelt opkomen. Zo leer je om spanning bij jezelf te herkennen en er doorheen te werken.

De oplossing is de eerste tekenen van spanning herkennen, fysiek en mentaal bij jezelf. Als ruitercoach begeleid ik je graag om je paardrijden weer op de rit te krijgen. Neem contact op voor een intakegesprek.

Iets voor jou?
Equimental spanning in paardrijden 2