Overgangen en tempowisselingen

Wat er kan gebeuren bij het maken van overgangen en tempowisselingen? Je paard wordt lang, valt terug, gooit hoofd omhoog. Keer terug naar de basis van rechtrichten, voorwaarts rijden en let op je eigen houding zit.

Verschil

Bij een overgang ga je van de ene in de andere gang, bijvoorbeeld van stap naar draf. Maak je een tempowisseling, dan wissel je van tempo binnen een bepaalde gang, bijvoorbeeld van arbeidsdraf naar middendraf. Het doel van overgangen en tempowisselingen is je paard te activeren en gehoorzamer aan het been te krijgen.

Voorbereiden

Teveel voorbereiden dan zal het paard leren om niet snel te reageren. Bereid je te weinig voor, dan overval je het paard. Hoe dan wel? Geef de hulpen één keer met een kleine hulp, bij geen reactie geef een corrigerende krachtigere hulp eventueel met ondersteuning van een spoortje of zweep. Ben hierin consequent!

Wat er kan gebeuren (stap-draf-stap)

  • Langer worden; je paard gaat op de voorhand lopen, de achterhand van je paard komt niet onder zijn lichaam. Om dit te voorkomen maak je, met behoud van ritme, kleine ophoudingen.
  • Je paard gooit zijn hoofd omhoog; stel je paard van te voren iets ronder in en laat het tijdens de overgang iets wijken voor je binnenbeen.
  • Impulsverlies; je paard valt terug vanuit draf naar stap. Controleer dat je als ruiter niet alleen aan de teugels trekt, maar de overgang vanuit je zit maakt. Vergeet vervolgens niet in de nieuwe gang vooruit te rijden.
  • Huppeltje; je paard maakt een huppeltje in de voorwaartse overgang van stap naar draf. Geef  in de overgang druk opzij met je binnenbeen. Daarmee activeer je het achterbeen en kun je een huppeltje voorkomen.
  • Slingeren; je paard slingert na de overgang. Dit hangt samen met  impulsverlies. Je hebt teveel nadruk gelegd op terugrijden in plaats van voorwaarts beginnen aan de nieuwe gang. Daardoor verliest je paard zijn balans en ritme. Zorg voor meer impuls en rijdt naar voren, ook in eigen houding en zit.

Herkenbaar? Loop jij tegen een rijtechnisch probleem aan in het rijden van overgangen of tempowisselingen. In de instructielessen leer jij je hulpen juist te doseren en je paard te controleren.

Iets voor jou?
Equimental overgangen rijden2