Ongeduld in paardrijden; herken jij dat?

Je staat te popelen om het resultaat wat je voor ogen hebt samen met je paard te bereiken. Alleen je verlangen is groter dan je geduld. Daardoor sla je mogelijk onbewust bepaalde basis oefeningen in het trainen over en gaat het paardrijden minder fijn. Vaak ontstaat ongeduld omdat hoe het gaat verschilt van hoe jij denkt dat het zou moeten gaan. Je vindt dat je ongeduld wordt veroorzaakt door je paard of door de situatie en dit veroorzaakt een gevoel van spanning in je lijf. Je wordt er ongedurig en onrustig van. Het gaat niet zoals jij dat wilt. Ongeduld in paardrijden, lees hoe je het kunt herkennen en omzetten.

Gisteren is het in de training niet gelukt en vandaag moet het lukken. Je bent wat gejaagd en geeft daardoor enigszins gehaast je ruiterhulpen om het resultaat wel te behalen. Alleen het tegenovergesteld gebeurt, je haalt het weer niet. Je voelt irritatie opkomen en je ergert je groen, blauw en geel omdat je paard waarschijnlijk te traag of te snel reageert. Maar wat is je eigen fysieke en mentale rol in deze situatie?

Ongeduld is een valkuil en daar hoort een kwaliteit bij, waarschijnlijk ben je goed in aanpakken en doorpakken. Alleen nu schiet je hierin door. Jij schakelt snel en verwacht dit ook van je paard (in opleiding). Die heeft echter meer tijd nodig om bepaalde zaken te verwerken of om bepaalde veranderingen fysiek en mentaal aan te kunnen. Je paard zal in eerste instantie mogelijk ook harder werken, alleen van binnen sluit hij/zij zich af en denkt op enig moment 'laat maar' omdat je paard je niet bij kan houden. Jouw ongeduld voelt als doordrammen en pushen en dan kan je paard niet fijn met je samenwerken.

Hoe raak je ongeduld kwijt? Door te weten wat je ongeduldig maakt. Iets raakt je! Misschien ben je bang verwijten te krijgen, afgewezen te worden, of heb je het gevoel iets te missen zoals de kans op een prijs of een beloning. Deze verwachtingen maak je zelf en kun je leren bijstellen. Hoe? Als ruitercoach maak ik samen met jou een Fijn Rijden Plan afgestemd op jezelf én je paard.

Loop je vast in paardrijden en voel je ongeduld, neem dan contact op. Samen onderzoeken we de oorzaak van je ongeduld en maken een Fijn Rijden Plan. Samenwerken met een paard vraagt ook iets van jezelf als ruiter. Als ruitercoach begeleid ik je graag naar zelfinzicht en fijn samenwerken met je paard.

Iets voor jou?
Equimental ongeduld in paardrijden 5