Leer paardrijden in het nu!

Herkenbaar? Je merkt tijdens het paardrijden dat je afgeleid bent door gedachten uit het verleden of de toekomst en dat zorgt voor problemen. Je bent in jouw hoofd bijvoorbeeld al bezig met de hoek waar je paard er gisteren vandoor ging of je voelt je al misselijk worden bij de gedachten dat je straks weer over die hindernis moet. Paarden denken niet in termen van toekomst of verleden. Een paard reageert op hoe jij denkt en voelt op dit moment, in het NU. Door met jouw gedachten in het verleden of in de toekomst bezig te zijn veroorzaak je onbedoeld een reactie van jouw paard en krijg je de uitkomst waar je bang voor was. Leer paardrijden in het nu! Vier tips.

In het eerste voorbeeld “de hoek van gisteren” span je, onbewust, je spieren en als reactie daarop schiet jouw paard nu opzij. In het tweede voorbeeld ga je wellicht te voorzichtig rijden en springt jouw paard voor de hindernis opzij. Gaan jouw gedachten tijdens het paardrijden vaak naar het verleden of de toekomst? Dan zit je als het ware vast in een patroon. Bedenk dat er altijd een stopmoment is van waaruit je weer in rust en geconcentreerd kunt wegrijden.

Focus je aandacht in het NU, vier tips:

  1. Voel letterlijk beide voeten in je stijgbeugels
  2. Richt je aandacht op je ademhaling, in en uit
  3. Stel jezelf de vraag: “Heb ik nu, op dit moment, een probleem? Is je gedachte JA? Stop met de oefening die je aan het doen ben.
  4. Neem, als mantra, een positief woord of zin in je hoofd. Begin weer bij stap 1.

Een mantra is een positief woord/zin wat bij je past en waarin je gelooft. Stoppen en wegrijden met een mantra herhaal je tot je gedachten niet meer met je aan de haal gaan en je in het hier en nu kunt paardrijden. Een ruitercoach kan je begeleiden in het vinden en oefenen met een mantra in het paardrijden.

Doorbreek je gedachtenpatroon en leer paardrijden in het NU! Met mentale ruiterbegeleiding, leer je denken aan de juiste dingen. Dit heeft een positief effect op je ruiterhulpen en de samenwerking met je paard. Zoek je hier begeleiding in, neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Iets voor jou?
Equimental mentaal maatwerk 2