Keertwending voorhand

Heeft je paard moeite met wijken voor je been? Tip: leer de keertwending om de voorhand. Het is een voorbereidende oefening om je paard op zijwaartse druk te leren wijken voor je been. De achterhand draait om de voorhand, het binnenachterbeen stapt over het buitenachterbeen. Je paard ontwikkelt draagkracht en je gaat merken dat naast zijwaarts ook het achterwaarts verbetert. Wat is er nodig voor een goede keertwending om de voorhand?

Er zijn een aantal dingen van belang te oefenen voordat je aan de keertwending om de voorhand begint, denk aan:

  • Met twee teugels kunnen sturen van de schouder van je paard; voorkom teveel druk op je binnenteugel.
  • Behouden van voorwaartse drang bij rijden in een lager stap tempo; nodig zodat je paard niet stil gaat staan op moment dat je de oefening inzet.
  • Niet opzij “duwen” van je paard met je been; als jij duwt, duwt je paard terug in plaats van op de druk van je been opzij te stappen.
  • Niet aan je binnenteugel trekken als je paard niet op je beenhulp reageert; je wilt reactie op je been! dus ga niet iets met je hand doen. Blijf consequent in je hulpen.
  • Leer voelen of je paard naar binnen of over de schouder naar buiten wegloopt; begrens je paard houdt hem in balans, rechtgericht.

De keertwending om de voorhand is voor het paard fysiek en voor de ruiter mentaal een fijne oefening. Het leert jou, de ruiter, bewust zijn op het combineren van je hulpen en letten op de reactie van je paard.

Iets voor jou?
Equimental Tip keertwending voorhand2