Je angsten onder ogen zien

Als ruiter kun je je angsten negeren in de hoop dat ze uit zichzelf weggaan. Helaas is dat slechts zelden het geval en dan kunnen angsten jou in hun greep houden. Ze zorgen ervoor dat je niet meer fijn paardrijdt en zelfs dingen vermijdt. Hoe kun je er dan wel mee omgaan? Door jezelf te confronteren met de situatie waar je bang voor bent en stukje bij beetje je angsten onder ogen zien. Met de juiste mentale ruiterbegeleiding zal jij je afvragen waarom je dat niet eerder gedaan hebt. Ik geef je de eerste stappen die jij zelf kunt zetten.

  1. Realiseer jij bent niet de enige ruiter met een angst; Angst overwin je niet door je ervoor te schamen, of door streng te zijn voor jezelf. Erkennen dat angst een normale, menselijke emotie is, helpt je de kracht te vinden om je angsten onder ogen te zien.
  2. Beschrijf waar jij bang voor bent. Wat is het? Waar komt het vandaan? Wanneer borrelt de angst op? Wat voor gevoel krijg je ervan? Kijk er eens logisch en objectief naar.
  3. Heb je rationele of irrationele angsten? Er zijn situaties waar je angst terecht is en helpt te overleven. Het zijn de irrationale angsten die vaak problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je een rit te paard door het bos maakt en je komt een wolf tegen, is het rationeel om angst te voelen. Irrationeel is een dag van te voren al bedenken dat je mogelijk een wolf tegenkomt en daarom niet op buitenrit gaat.
  4. Besef angst is een manier van denken; door niet telkens uit te gaan van het slechtste dat er zou kunnen gebeuren, maar ook eens te denken aan het beste, verander je al iets bij jezelf.
  5. Praat met een ruitercoach; als een angst je hindert in je dagelijkse handelingen met je paard, dan kan een ruitercoach je helpen uitvogelen waarom je bang bent, en je begeleiden in stappen zetten om je angst te overwinnen.

Meer weten? In het mentaal maatwerktraject Fijn Rijden Plan ga ik als ruitercoach samen met jou in stapjes de confrontatie met je angst aan. Je zult je angsten niet van de een op de andere dag kwijt zijn, mogelijk blijven ze altijd op de achtergrond aanwezig. Je leert ermee omgaan en genieten van de uitkomst, bijvoorbeeld die buitenrit die je nu toch maar mooi durft te maken!

Jouw keuzeplan
Equimental Je angsten onder ogen zien2