Het voordeel van even stil staan?

Een groot deel van mijn coachklanten komt bij mij omdat de samenwerking met het paard niet meer fijn gaat. Om persoonlijke redenen of omdat ze het paard beter willen begrijpen. Ze zijn op zoek naar een verandering die ervoor zorgt dat het beter gaat. Sommige verwachten een snelle oplossing en willen het liefst ook gelijk alles perfect. Dan is stilstaan vaak moeilijk. Rennen en onderdeel zijn van een maatschappij waarin drukte gewoon is, maakt dat ze stilstaan (her)ontdekken. En dat duurt soms even, want in ons brein staat stilstaan voor ‘achteruitgang’. Alleen het tegendeel is waar. Door stil te staan, ga je zien wat de oorzaak is en wat je nodig hebt. Het voordeel van even stilstaan? Kun je daarna weer als een speer vooruit!

Het gebeurt niet voor niets dat je lichaam en je hoofd keihard op de rem gaan staan. Stilstaan is nodig om te kunnen herstellen. Vaak is ‘even’ stilstaan en rust pakken prima, maar het moet niet te lang duren. En dat is waar, want alleen met rust verander je niets aan de situatie. Stilstaan is:

  1. Kijken waar het mis ging
  2. Ontdekken wat je écht wilt
  3. Verandering aanbrengen waar nodig
  4. Je minder aantrekken van anderen
  5. Grenzen stellen, nee leren zeggen
  6. Kijken hoe je de verandering blijvend kunt toepassen.

Dit proces kost vóóral tijd en herhaling. Het duurt even om denkpatronen en gewoonten te doorbreken en te vervangen door betere alternatieven. Dat kan niet snel en ook niet in 1 keer perfect.

Veranderen gaat om de juiste verhouding tussen vernieuwen en behouden wat al goed was. Want als je té snel wilt, of alles wat je al bereikt had weggooit, duurt het alleen maar langer. Voor anderen is het soms niet zichtbaar waar je mee bezig bent en er kan van alles naar je toekomen:

  • “Kijk die nou wandelen. Wat heeft dat nou met rijden van doen.”
  • “Ze is al wéér aan het longeren. Wanneer stapt ze nu eens op?”
  • “Sjonge jonge, ze stapt wel erg veel? Durft ze überhaupt wel te draven en galopperen?”

Aannames van jezelf en anderen die je kunnen raken. Verandering vergt acceptatie. Dat je naar jezelf en je paard mag luisteren. En dat betekent niet dat je dingen op z’n beloop laat, of uit de weg gaat, je pakt je eigen verantwoordelijkheid hierin en kijkt voorbij de aannames. Het is mooi om dat verschil in te gaan zien en weer fijn te gaan paardijden.

Iets voor jou?
Equimental mentale voordeel van even stilstaan 3