Grondwerk en longeren geeft inzicht

Longeren wordt vaak gebruikt om het paard zijn energie kwijt te laten raken, niets mis mee zolang jij de regie hebt en niet meegesleept wordt door je paard. Grondwerk en longeren is leren ‘lezen’ van de lichaamstaal van je paard. Met grondwerk leer je zien dat waar je staat en hoeveel druk je geeft bepaalt of je leidt, drijft of neutraal kunt zijn. Het streven bij longeren is je paard zonder ruiter op de volte in balans te laten lopen. Problemen die je tegen kunt komen: Je paard loopt naar binnen, neemt geen stelling aan, wil niet doorlopen of rent juist weg. Vaak kom je dit ook in je rijden tegen. Grondwerk en longeren geeft inzicht en ondersteuning in paardrijden. Ben je bewust van je eigen positie ten opzichte van je paard en krijg meer tempo controle.

Tempo controle

Rent je paard weg? In grondwerk begint de training al als je aan de hand naar de longeercirkel loopt. Zorg dat je rustig en duidelijk bent in je hulpen. Steeds tegen blijven houden is niet de oplossing, je paard loopt dan vaak juist meer weg. Let op je eigen lichaamshouding; ontspannen en in de juiste positie t.o.v. het paard (leiden, neutraal, drijven). Tegenovergesteld, paarden die niet voorwaarts zijn, wil je beter aan je hulpen krijgen. Ga niet zelf harder werken, ben duidelijk in het spel van vraag en antwoord. In grondwerk leer je lichaamstaal lezen en ervaar je de gevolgen van je eigen positie t.o.v. je paard. Heb je dit onder de knie, dan kun je aan de slag met longeren.

Valkuil longeren

Knoop niet zomaar een touwtje aan je paard. Te vaak zie ik ruiters hun paard bijzetten omdat een ander dat ook zo doet. Leer zien waar de scheefheid van je paard zit en wat de oplossing is. Lees erover en stel je vraag aan een instructeur. Als je paard eenmaal in balans loopt, volgt het nageven schijnbaar vanzelf zowel aan de longeerlijn als in het rijden (mits jezelf in balans zit).

Met grondwerk en longeerles ervaar je de invloed van je eigen positie ten opzichte van je paard. Streven is je paard in balans en fijn aan de hulpen te krijgen en dit door te vertalen naar je paardrijden.

Iets voor jou?
Equimental grondwerk en longeren 3