Eerst recht dan wijken

Wanneer begin je met wijken? Wijken voor druk kun je al jong aanleren, wijken voor de kuit begint als je paard rechtgericht is en met behoud van balans en ritme makkelijk naar voren en terug kan schakelen.

Recht of scheef

Echt scheef voel je vaak wel, is je paard een klein beetje scheef, bijvoorbeeld zijn achterhand komt naar binnen in een overgang terug, dan kan je gevoel je bedriegen. Dus controleer en rijd recht op de spiegel af, en schakel naar voren en terug met je paard. Heb je geen spiegels laat dan iemand vanaf de grond meekijken of je paard recht blijft.

Hoe ziet wijken eruit

Je paard loopt tijdens het wijken bijna parallel aan de hoefslag met een klein beetje stelling naar de kant waar je vandaan komt. Focus niet op de binnenteugel, je hebt controle aan de buitenkant, daarmee begrens je als je paard naar buiten weg valt.

Veel paarden leren wijken voor de kuit makkelijker aan in draf:

  • Wend enkele meters voor de hoefslag op de korte zijde af en
  • wijk vanaf de binnen hoefslag naar de hoefslag en
  • maak na het wijken je paard weer recht in de schouders.

Bij het aanleren kun je naast een beenhulp ook een gewichtshulp geven. Als je naar rechts wijkt, ga je zelf mee naar rechts zitten (trek je navel naar rechts). Veel paarden blijven graag ‘onder je gewicht lopen’ en gaan dus met je mee. Het doseren van hoe je de hulpen geeft is een gevoelskwestie.

Leer per paard aanvoelen hoeveel voorwaartse en hoeveel zijwaartse hulp je kunt geven. Bij het aanleren van wijken verliezen paarden vaak het ritme. Als ze de hulpen herkennen en aan het been zijn, kun je in het wijken meer gaan scharen en schakelen in tempo, zonder ritme te verliezen.

Meer weten?
Equimental wijken voor de kuit3