Controle loslaten in paardrijden

Veel ruiters hebben ‘iets’ met controle. Controle over een situatie, over het paard, over zichzelf. Ervaring leert dat teveel controle willen spanning oproept, maar je wilt als ruiter ook niet letterlijk alles losgooien. Wat dan wel? Om als ruiter met een ontspannen hoofd (mentaal), houding en zit (fysiek) samen te werken met je paard is je eerste taak; in verbinding staan met jezelf. Oftewel jezelf trainen in blijven voelen en niet gaan verstijven om kost wat kost iets voor elkaar te krijgen. Klinkt simpel, maar hoe werkt controle loslaten in de praktijk.

In de praktijk zijn ruiter en paard twee individuen die ieder los van elkaar een eigen taal spreken. Communiceren loopt via lichaamstaal. Je voelt en reageert op elkaar. Ben jij een ruiter die controle wil hebben? De kans bestaat dat je veel spant en rijdt op kracht en macht. Vaak vanuit de gedachte een paard kan op hol slaan, of enthousiast zijn. In je hulpen en opdrachten aan het paard zit ‘moeten’. Stop als eerste met je in gedachten zorgen maken over wat er kan gebeuren en leer rijden in het moment. Voel wat er nu onder je gebeurt, vertrouw op je ruitergevoel.

Oefening

Zie het volgende beeld voor je (visualiseer): Een paard en ruiter zijn samen één lichaam. Het hoofd, de schouders en de borstkas van de ruiter staan voor uitoefenen van controle. Het paard en de buik, bekken, benen en voeten van de ruiter staan voor samen bewegen. De ruiter zit gecentreerd in balans midden op het paard en geeft de richting aan. Houdt daarbij overzicht op de omgeving en invloed op de snelheid. Dit lukt als er onderling vertrouwen, gevoel/verbinding en samenwerking is.

Combinatie ruiter-paard

Misschien heb je ‘geluk’ en een loyaal paard. Een paard dat zowat alles van de ruiter ondergaat en vanuit trouw en loyaliteit ‘alles eruit perst wat erin zit’. Dit kan een tijdje goed gaan. Je kent vast ook het paard wat in opstand komt, afhaakt of zelfs wegkwijnt. Om fijn samen te werken, dienen deze combinaties even uit elkaar gehaald en nagekeken te worden. Zie elkaar weer als individu en wat je beide nodig hebt; controle loslaten, vertrouwen, verbinding en respect.

Samenwerken en respect

In het mentaal maatwerk traject ‘Fijn Rijden Plan’ krijgt de ruiter oog voor zichzelf en voor het paard. De ruiter leert controle loslaten en het paard voelt daardoor minder noodzaak om tot het uiterste te gaan of te bokken, stil te vallen of op hol te slaan. Het paard accepteert de leiding van de ruiter en de ruiter heeft respect voor de levenskracht van het paard.

Gaat het samenwerken met je paard niet fijn, neem contact op. Samen kijken we wat er nodig is om controle los te laten, te verbinden met jezelf en je paardrijden weer op de rit te krijgen.

Iets voor jou?
Equimental controle loslaten vertrouwen 2