Beren op de weg

Paardrijden doe je vooral voor je plezier. En soms moet je vervelende dingen doen om iets aan te leren, even doorbijten. Echter vervelende dingen zijn niet altijd vervelend. Het zijn je gedachten óver het rijden die het vervelend maken en waardoor je allerlei beren op de weg ziet. Ik geef je 5 tips om met plezier te blijven trainen.

Een (nieuwe) oefening kan vervelend zijn, omdat je het overzicht niet hebt. Ik zie ruiters die overweldigd raken en dan beren op de weg zien. Ze ‘bevriezen’, weten niet meer wat te doen of gaan juist maar wat doen, geven op of rijden op bluf en overschatten zichzelf. Herkenbaar?

5 tips om weer met plezier te trainen:

  1. Benoem hardop de hulpen. Krijg overzicht en besef dat je vaak een deel van de hulpen al kent. Je voegt alleen wat nieuwe hulpen toe aan de bestaande, denk simpel.
  2. Jezelf uitdagen. Een oefening wordt leuker als je hem beter, sneller, verrassender of met meer aandacht probeert te doen.
  3. Maak er een spelletje van. Equimental heeft diverse spelvormen waarin je dressuur oefeningen kunt trainen. De balken/pionnen zijn hulpmiddelen en leren je voelen hoe de hulpen te geven.
  4. Beloon jezelf. Als ik vandaag drie voltes galoppeer dan mag ik ….. of (Straf instellen). Als het voor je werkt, kun je een straf instellen. Zelf ben ik van de beloning, maar het kán werken en dé manier zijn om in actie te komen.
  5. Mindfulness. Rijden is gewoon een serie acties die je verricht. Laat al die vervelende gedachten weg, leer te genieten van wat goed gaat en rijdt ontspannen door de oefening heen.

Deze tips zijn een begin. Merk jij dat je gedachten je in de weg zitten? In een coachgesprek (FRP) of met een spelvorm gaan we stap voor stap op zoek naar welke gedachte blokkeert en hoe je weer met plezier je paard kunt trainen.

Iets voor jou?
Equimental beren op de weg2