Zo vermijd je spanning tussen ruiter en paard

Paarden en mensen communiceren zonder woorden. Wij mensen denken in wat er ‘straks gaat komen’ en hoe we dingen kunnen voorkomen of oplossen. Paarden leven ‘in het hier en nu’ en reageren op wat er nu gebeurt. Hier gaat het vaak mis in de communicatie. Een paard vraagt iets van onze zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) in het hier en nu.  Ons voelen kun je nog onderverdelen in aanraking/druk, warmte/kou en pijn. In de samenwerking willen we spanning tussen ruiter en paard waar mogelijk vermijden en een deel komt door het grootste verschil in communiceren, ons denken. De spanning die je ervaart komt bij jou of je paard vandaan. Laten we even van jou uitgaan, kun je het eerste signaal van spanning herkennen?  Dit gebeurt vaak in je onderbewuste en omdat je het dus niet bewust herkent, loopt spanning op. Je herkent het te laat. Een paar voorbeelden en wat je kunt doen.

In een voor jou spannende situatie ‘denk’ je aan dingen die zouden kunnen gebeuren, je raakt:

  • Gestrest of je wel op tijd aankomt
  • Angstig of je paard zich zal gedragen
  • Bezorgd of je alles onder controle kunt houden
  • Gespannen want je paard kan zich verwonden met uit de trailer stappen
  • Nerveus voor de wedstrijdproef
  • Zenuwachtig of hij straks van de geitjes schrikt waar je langs moet rijden
  • Benauwd of hij een noodsprong gaat maken en je gelanceerd wordt
  • Huiverig dat iemand je komt "helpen" en je probleem nog erger wordt
  • Bang voor wat anderen van je denken als ze je zien rijden.

Bij de ruiter zit een deel van de spanning dus in het denken. Een paard ervaart ‘gevaar’ met zijn zintuigen. Zo nemen ze de spierspanning en ademhaling van mensen waar. Als jij als ruiter spant, dan kan je paard dit als een gevaar ervaren. Je kunt als ruiter bluffen en je paard laten zien wie de leider is, dat werkt soms maar niet altijd. Je gedrag en je gedachten passen namelijk niet bij elkaar. En je paard zal je zelfs mogelijk gaan negeren.

Wat dan wel? Leer via mentale oefeningen je gedachten tijdelijk stilzetten of accepteren. Voel ook waar je in je lichaam spant, want dan kun je daar gaan ontspannen. In je schouders, kaken, armen, handen, knieën etc. Je paard zal je ontspanning waarnemen en eerder bereid zijn met je samen te werken. Bijvoorbeeld als je je ademhaling in je borst vastzet, kun je deze veranderen naar een ontspannen buikademhaling.  

Ben jij vaak gespannen in de omgang met je paard en wil je hiervan af. Ruitercoach Equimental ondersteund ruiters om ontspanning en plezier te vinden samen met hun paard. Ook jou ondersteun ik graag! Stuur een bericht en we maken een afspraak om te onderzoeken hoe ik jou en je paard het beste kan begeleiden. Een Fijn Rijden plan (FRP) traject is coaching en instructie op maat.

Iets voor jou?
Equimental spanning tussen ruiter en paard 3