Zo kom je van je motivatiedip af

Meestal ga je met plezier naar je paard, alleen de laatste tijd kost het je moeite om je rijbroek aan te trekken en naar stal te gaan. Een tijdelijke motivatiedip? December is koud en guur en brengt naast dagelijkse dingen onverwachte zaken, je bent druk. Maar wat als je al langere tijd niet de motivatie hebt om naar je paard te gaan. Tijd om de balans op te maken. Waar komt deze motivatiedip vandaan? Je paard geeft je positieve energie, zowel fysiek als mentaal voel je je na afloop beter. Toch is paardrijden nu het eerste wat je laat vallen als je druk bent. Je merkt ook dat het rijden minder fijn gaat, want je paard voelt je stemming aan. Kijk eens naar de keuzes die je maakt en wat je samen met je paard wel zou willen doen. Ik ben benieuwd en voor de koude dagen bijgaand wat tips ter motivatie.

Als je erg druk of gestrest bent, voelt de gedachte om naar stal te gaan als een verplichting. Een modderig paard binnenhalen, tijd besteden aan borstelen, opzadelen en rijden is haast onmogelijk. Je paard pakt je onrust op en het rijden gaat niet fijn. Terwijl je juist dat momentje met je paard nodig had! Dus wat kun je nu doen om uit de stress te blijven en weer gemotiveerd te raken:

  • Inplannen van rijtijd; ga samen naar stal, 1 begeleider is toegestaan in Coronatijd. Als iemand op je rekent ga je eerder.
  • Het perfecte tijdstip; ga in de ochtend voordat de dag weer druk wordt, of juist in de avond om de waan van de dag los te laten. Tussendoor als beloning?
  • Trainen; iedere les levert je tips op. Dit motiveert om tussen de lessen te blijven trainen en vooruitgang te zien.
  • Kijk en leer; met iemand meekijken geeft je inspiratie voor je eigen rit met je paard.
  • Loslaten; rijdt zonder een vast plan en speel in op wat jullie nodig hebben. Zie de non-verbale signalen van je paard. Even wat langer stappen of juist eerder galopperen.
  • Spelvormen; uitproberen en fouten maken mag. Een vertrouwensband opbouwen is nu misschien belangrijker dan perfectioneren van galopwissels of een keertwending om de achterhand.  
  • Buiten zijn; een rondje stappen met de gure wind in je gezicht en daarna opwarmen. De ondergaande zon, de zachte wintervacht van je paard, de oren die zich spitzen als je tegen je paard praat. Geniet van kleine dingen samen met je paard.

Zie jij er tegenop te gaan paardrijden, maak een afspraak voor een les of coaching. Het levert je nieuwe tips en inspiratie, ga het gewoon weer DOEN en maak tijd in je agenda. Jij weet dat de fysieke en mentale voordelen van paardrijden het de moeite waard maken, even je dagelijkse problemen loslaten

Iets voor jou?
Equimental zo kom je van je motivatiedip af 3