Zo bereik je wel ontspanning; wordt mentaal sterk

Ervaar jij als ruiter spanning bij paardrijden? Je hart klopt in je keel, je vindt steeds een reden om iets niet te doen, je wilt gewoon zo graag iets ontspannen met je paard doen. Dan kan mentale ruiterbegeleiding in combinatie met instructie een oplossing zijn. Het komt samen in het Fijn Rijden Plan en is er voor ruiters in de recreatie en (basis) sport. In de (top) sport weten we dat het verschil mentaal gemaakt wordt, maar dat geldt ook als je spanning ervaart op een buitenrit, of thuis in die enge hoek met bakkabouters. In het Fijn Rijden Plan van ruitercoach Equimental leer je als ruiter mentaal sterk worden o.a. door focus aanbrengen. Ik geef je een aantal voorbeelden van mentale ruiterbegeleiding bij spanning.

Maatwerk

Mentale ruiterbegeleiding is maatwerk. Als ruiter werk je in je instructielessen aan je fysieke lichaam (houding en zit), nu krijg je ook oefeningen om aan je mentale vaardigheden te werken en mentaal sterk te worden.

Voorbeelden Fijn Rijden Plan (FRP):

  1. Ben je snel afgeleid? De eerste stap is herkennen dat je te veel aan het denken bent, best lastig als er veel gebeurt. Vervolgens verleg je je focus op je ademhaling of voelen van de takt van de stap/draf of galop van je paard. Zo ga je van denken naar voelen naar weer rijden.
  2. Zit je in een negatieve spiraal? Je accepteert onbewust wat er gebeurt en zegt: Ik kan er niets aan doen/Zo ben ik nu eenmaal/Hij maakt me zo kwaad. Verander bewust, kom in actie en zeg: Ik kan het anders aanpakken/Ik bepaal/Ik kan kiezen.
  3. Ligt je focus op dingen die je niet kunt beïnvloeden? Het weer, de sportaccommodatie, de jury en omstanders. Focus op wat je wel kunt beïnvloeden; je eigen rijden en geven van je hulpen.

Het aanleren van mentale vaardigheden is maatwerk en afgestemd op de oorzaak van je spanning in paardrijden. Je krijgt oefeningen die je met regelmaat herhaalt om je focus te veranderen en weer fijn te rijden. Het vergt discipline. Zoek jij begeleiding hierin, neem dan contact met mij op

Meer weten?
Equimental mentale ruiterbegeleiding spanning 3