Wat doe je als je als ruiter valangst hebt?

In meer of mindere mate kent iedere ruiter de zorg om van zijn paard te vallen. Je kunt het negeren, maar beter is je ervan bewust zijn en dat dit heel normaal is. Wat doe je als je als ruiter valangst hebt? Accepteren dat het er is en leren ontspannen, anders kan valangst leiden tot mentale en fysieke spanning bij de ruiter en het paard. Ontspanning is de basis van paardrijden, nodig om een onafhankelijk zit te ontwikkelen. In een FijnRijdenPlan-traject leer je je bewust te worden van je gedachten en je lichaam en het voelen van waar je spanning vasthoudt. Wanneer je deze onvrijwillige spanning leert loslaten, kom je in balans boven het zwaartepunt van je paard. Je kunt meebewegen met je paard en op het juiste moment je hulpen geven. Ervaar jij valangst? Lees wat jezelf al kunt doen.

Ontspan je spieren; als je knijpt met je kuiten/dijen of met je handen aan de teugels hangt, ben je niet in balans. Je mag wel spannen om je lichaam gestabiliseerd te houden boven het zwaartepunt van je paard. Dit is alleen een andere spanning, dan de nerveuze spierspanning die valangst oproept. Oefen het verschil eens op een wiebelkruk.

Balans en centreren als ruiter is o.a. vinden van:

  1. Verticale balans; je kantelt met je bovenlichaam niet naar voren en leunt niet naar achteren.
  2. Horizontaal balans; je hebt gelijkmatige druk op beide zitbeenderen. Je leunt niet naar links of naar rechts.

Een longeerles kan je hierin helpen. Let dan niet alleen op houding en zit, maar ook wat er in gedachten bij jezelf gebeurt. Als ruitercoach en instructrice kan ik je hierin begeleiden. Samen werken we aan je mentale en fysieke ontspanning in een FijnRijdenPlan-traject van 3 tot 6 sessies. Voelen en denken worden met elkaar in verbinding gebracht. Je wordt je bewust van je eigen handelen in de communicatie met je paard. 

Meer weten?
Equimental valangst ruiter 2