Wat als plezier in paardrijden verdwijnt?

Je sport voor je plezier en stopt vaak als iets geen plezier meer geeft. Al die uren van trainen met je paard kan je opbrengen als je plezier hebt in wat je doet. Paardrijden is lekker bewegen, vrienden maken, leren, fit voelen en jezelf ontwikkelen. Voor veel ruiters is het ontspanning. Je hoofd leeg maken, de vrijheid om eigen keuzes en fouten te maken en waardering te krijgen die niet alleen afhangt van niveau of uitslag van de wedstrijd. Je doet het gewoon zo goed als je kunt. Alleen soms voelt het niet meer goed, een cirkel waar je niet uit komt en plezier in paardrijden verdwijnt. Hoe kan je je plezier weer terugkrijgen?

Paardrijden begint vaak uit liefde voor het paard. Een intrinsieke motivatie, het komt van binnenuit en word je niet opgelegd door je omgeving. Je rijdt paard omdat je het zelf wilt, dus niet alleen voor prijzen, geld, aandacht, status of het tevreden houden van ouders, ruitercoach/instructrice. Doe je het wel voor een ander dan ben je extrinsiek gemotiveerd. Dat kan, maar gaat niet zonder óók intrinsiek gemotiveerd te zijn. Paardrijden is kijken naar wat je wilt bereiken, je eigen groei en ontwikkeling en zaken waar je invloed op hebt. Zo kun je het plezier erin houden, ook als je op wedstrijd wilt presteren.

Plezier in paardrijden kan verloren gaan bijvoorbeeld door prestatiedrang. Willen presteren legt dan druk op je wijze van paardrijden. Het is geen lekker gevoel. Leren omgaan met deze druk, voorkomt dat je tegen je zin gaat rijden. Mentaal is het durven proberen, kijken of je iets kunt én beter willen worden.

Liefde voor het paard, jezelf willen verbeteren en omgaan met druk. Als het mentaal goed zit, dan kom je er wel met hard werken én plezier.

Meer weten?
Equimental plezier in paardrijden verdwijnt 2