Waarom negatief denken?

Negatief denken kost ontzettend veel energie en maakt je paardrijden minder fijn. Een bepaalde oefening gaat niet goed en je krijgt negatieve emoties en gedachten. Deze gedachten zijn van jou! Vervolgens spreek je ze hardop uit naar een ander. Je nodigt nu (on)bewust de ander uit erop te reageren. De mening van een ander kan nu je eigen gedachten beïnvloeden. Ze kunnen de twijfel die je al had laten groeien en voor je het weet gaat niets meer goed en gaat het je ook nooit lukken. Nog een stap verder is dat ergens aan beginnen lastig wordt, je ziet er als een berg tegenop. Je maakt je continu zorgen en blijft maar nadenken over wat er allemaal mis kan gaan. Waarom denk je negatief? En vooral hoe kom je hieruit.

Een oplossing is negatief denken eerder herkennen en omzetten. Het hoeft namelijk niet altijd negatief uit te pakken. Zie negatieve gedachten als een kans om jezelf als ruiter te ontwikkelen. Waar je eerst negatief dacht, kun je met de juiste voorbereiding ook beter gaan presteren. Bijvoorbeeld:

  1. Je bent kwaad op jezelf; zie het als een motivatie om iets aan je situatie te veranderen
  2. Je denkt dat je iets niet kunt; lees of bekijk een video hoe je de oefening (anders) kunt doen. Probeer dingen uit, zelf of samen met je instructrice
  3. Je voelt dat iets aanleren niet makkelijk gaat; in plaats van negatief te denken, onderzoek welke leermethode bij je past. Ben jij een ruiter die leert door te doen, erover te lezen, te visualiseren (dromen) of naar een ander te kijken? Pas dit vervolgens toe
  4. Je ervaart angst; kijk met een ruitercoach naar je angst- en negatieve gedachten. Krijg inzicht in wat je zelf kunt veranderen om weer fijn paard te rijden.

Tip: Laat de mening van een ander bij de ander als het je negatief beïnvloed. Maak een Fijn Rijden Plan waar je volledig achter staat. Wordt een mentaal sterke ruiter en kies voor jezelf en je paard.

Ben jij mentaal sterk genoeg om je negatieve gedachten te verslaan of kun je hier wat hulp bij gebruiken? Ik begeleid je als ruitercoach graag.

Meer weten?
Equimental waarom denk je negatief2