Voorwaarts paardrijden

Ken jij het ultieme gevoel dat je als ruiter voorwaarts denkt en je paard gaat met je mee? Als ruiter hoef je nauwelijks hulpen te geven. Wat nu als je een paard hebt wat met de rem erop blijft lopen? De theorie is dat voorwaarts paardrijden lukt als je takt, ritme, regelmaat en een onafhankelijk zit als ruiter hebt. Het één hangt samen met het ander. Met deze basis ga je vervolgens de snelheid waarmee je gaat beïnvloeden. Je maakt tempowisselingen in een gang (bijv. draf) of overgangen tussen de gangen (bijv. stap naar draf). Zo leert je paard over de rug van achter naar voren naar de hand toe te lopen. In de praktijk zijn er paarden die pas voorwaarts gaan als je de rem eraf haalt en daarbij is het volgende van belang.

Leer de termen uit elkaar houden, zo kun je gaan voelen wat je paard doet:

  • Ritme; de ‘tijdsduur’ tussen optillen en neerzetten van de benen. Iedere pas duurt even lang.
  • Regelmaat; de ‘afstand’ van de passen, er zijn paardenrassen die kortere passen maken.
  • Takt; de ‘beenzetting’ van je paard, in stap een 4-takt, draf 2-takt, galop 3-takt.

Zo is versnellen iets anders dan verruimen en loopt een Tinker met wat kortere passen en kan daarin verruimen.

Ruiterhulpen en voorwaarts paardrijden:

  1. Je paard is aan je been; jij geeft been en je krijgt een reactie naar voren.
  2. Je paard loopt naar de hand; als je een teugelhulp geeft in je hand ontspant je paard in nek- en kaakgewricht en daarop ontspan jij je hand (nageven). Je hand is dus geen rem, maar wijst je paard de weg naar ontspanning!
  3. Je paard is recht; een scheef paard loopt scheef naar de hand toe en dan is fijn voorwaarts gaan niet mogelijk.
  4. Houding en zit; voel of je recht en in balans op je paard kunt zitten. Laat ter controle iemand vanaf de grond meekijken. Scheef zitten haalt je paard uit balans en kan het ritme verstoren.
  5. Jij durft te gaan; mentaal durf je je paard naar voren te rijden. Merk je dat je voorzichtig rijdt, dan zal je paard met de rem erop vooruit blijven gaan.

In mijn lessen word je je bewust van de ruiterhulpen die je aan je paard geeft, fysiek en mentaal! Tegenstrijdige hulpen zorgen ervoor dat je paard niet fijn voorwaarts gaat. Neem contact op ik hoor graag je verhaal, samen werken we naar een voorwaartse oplossing. 

Iets voor jou?
Equimental voorwaarts paardrijden