Visualiseren verlaagt spanning of stress

Wil jij de spanning of stress in bepaalde situaties in het paardrijden verlagen? Dan is visualiseren, jezelf mentaal trainen, iets voor jou. Je doorleeft de spannende situatie al voor dat deze echt gebeurt is. Visualiseren helpt doordat je hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen ‘echte’ of ‘ingebeelde’ situaties. Je leert je eigen gedachten en handelingen een bepaalde kant op te sturen. In het visualiseren maak je gebruik van al je zintuigen. Je stelt je levendig voor dat je langs het juryhokje rijdt, of dat je de driesprong zo door komt als jij wilt. Je ervaart door het gebruik van je zintuigen hetzelfde als tijdens het echt uitvoeren ervan. Visualiseren verlaagt spanning, je traint jezelf mentaal in aanvulling op fysiek paardrijden. Hoe maak je nu met je zintuigen zo’n voorstelling in je hoofd?

Er zijn vijf zintuigen waarmee je als ruiter je omgeving waarneemt. De eerste drie zijn van belang bij visualiseren:

  1. Zien (inbeelden)
  2. Horen (gedachten)
  3. Voelen (gevoelens hebben)
  4. Ruiken
  5. Proeven.

De meeste ruiters zijn visueel (zien) ingesteld. Als gehoor je voorkeur heeft kun je gaan zitten inbeelden, maar beter is te starten met visualiseren vanuit je sterke zintuig en andere zintuigen hieraan toe te voegen. Door te visualiseren train je jezelf mentaal. Je gaat verschillende uitkomsten en gebeurtenissen in gedachten oefenen.

Neem bijvoorbeeld de situatie van een wedstrijd waarin je verschillende afleidingen tegen komt en hoe je ermee omgaat. Bereidt jezelf mentaal voor en visualiseer (zie, hoor en voel) hoe je tijdens een echte wedstrijd op gebeurtenissen in kunt spelen. Je voelt je beter en zekerder omdat je in gedachten en gevoel de situatie al in de hand hebt.

Heb jij spanning of stress en wil je leren visualiseren neem dan contact op voor een mentaal maatwerk Fijn Rijden Plan. Na de intake, waarin we de aanleiding bespreken, gaan we in gesprek en aan de slag om weer ontspannen met plezier te kunnen paardrijden.

Meer weten?
Equimental Visualiseren bij spanning of stress 2