Verzamelende oefeningen

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je kunt beginnen met verzamelen. Je paard is soepel en ontspannen in lijf en hoofd en je hebt zelf een onafhankelijke zit waarmee je fijne ruiterhulpen kunt geven. Begin met verzamelen in de stap. Doordat de benen van je paard in stap allemaal afzonderlijk opgetild en neergezet worden, kun je ze ook individueel beïnvloeden, waardoor je de lenigheid en kracht per been kunt verbeteren. In het verzamelen brengt je paard het achterbeen verder onder de massa en wordt zo lichter in je hand. Bijgaand een aantal verzamelende oefeningen om je paard beter ‘op het achterbeen’ te krijgen.

Train jezelf in het voelen waar de afzonderlijke benen zijn op elk moment in de stap. Pas dan kun je ze ook afzonderlijk plaatsen en sterker maken. Vraag daarnaast niet in een hoog tempo, als het in een laag tempo nog niet lukt.

  1. Übertreten; het binnenachterbeen stapt voor het buitenachterbeen langs. Rijdt een volte van 12-15 meter. Begrens de buitenschouder en houdt het paard recht, een lichte stelling naar binnen mag. De schouders van het paard zijn op de voltelijn 12 meter. Laat nu de achterhand naar buiten stappen door je binnenbeen iets naar achteren te leggen, en je buitenschouder naar voren te draaien. Voorkom dat je paard de hals te veel inbuigt en/of over de buitenschouder wegloopt.
  2. Schouder binnenwaarts; verplaats op de hoefslag de schouder van je paard naar binnen van de hoefslag af. Zo komt het binnenachterbeen onder de massa en ontstaat een verbinding naar de buitenteugel. Let op, als je een te scherpe schouder binnenwaarts rijdt, dan gaat het binnenachterbeen het gewicht niet dragen, maar loopt weg naar buiten.
  3. Schouder binnenwaarts afgewisseld met activiteit; rijdt schouder binnenwaarts op de lange zijde en vraag op de korte zijde een paar passen tempo naar voren. Zo test je de reactie op je been en krijg je meer energie in de stap. Zodra je de hoek door bent gereden, plaats je het paard meteen in schouder binnenwaarts, om de balans op het achterbeen te vinden.

Houding-zit: Als je de schouders van het paard wilt plaatsen, plaats dan je eigen schouders. In de schouder binnenwaarts gaat je eigen buitenschouder naar voren. Hierdoor draai je automatisch ook je bekken iets in en geef je tegelijkertijd de juist gewichtshulp. Houd je eigen buitenhand laag en trek nooit je binnenhand naar achteren op je bovenbeen. Plaats deze opzij van je buitenhand af naar binnen.

Veel plezier met het proberen van deze verzamelende oefeningen.

iets voor jou?
Equimental verzamelen op het achterbeen 3