Vervelend jezelf doorrijden

We praten er weinig over, soms krijg ik als instructrice de vraag: “Weet je wat ik kan doen tegen doorrijden? Als je een wond rijdt dan kun je niet meer ontspannen in het zadel zitten. Een wond rijden is soms zo erg dat je om het te laten genezen een paar dagen niet kunt rijden. Met een eigen paard wordt dat lastig, je kunt niet iedere keer je paard een week stil laten staan, dat verstoord je training en plezier in je sport. Zelf heb ik er jaren last van gehad en dacht het gaat wel over als ik beter zit. Als jij jezelf vaak doorrijdt zijn er een aantal dingen die je kunt proberen.

De oorzaak van doorrijden hoeft niet een verkeerde zit te zijn. Denk ook aan:

  • Kleding; een rijbroek of ondergoed met een dikke naad geeft kans op doorrijden
  • Fysiek, je bouw. Bij een vrouw zit het schaambeen lager dan bij een man, daardoor zit je dichter op je zadel en kun je door wrijving eerder stuk rijden. Om je schaambeen te ontzien ga je bijvoorbeeld achterin je zadel zitten en zit je niet meer in balans. Daardoor loopt je paard niet meer fijn.
  • Zadel; er zijn zadels die voor omhoog lopen waardoor je in lichtrijden of doorzitten steeds tegen de voorkant aankomt, dat zorgt voor wrijving en doorrijden.

 Oplossingen

  • Er bestaat speciaal sportondergoed en rijbroeken met platte naden.
  • Een ander zadel meer op jouw fysiek afgestemd, er zijn zelfs zadels speciaal voor vrouwen.
  • Gebruik van sudocreme, vaseline of… kan eveneens helpen.
  • Ik heb lesklanten die baat hebben bij een gelpad op het zadel en iemand rijdt op een lamswollen pad
  • Soms is een operatie als verkleinen van de schaamlippen nodig om verlichting te geven, vraag je huisarts naar de mogelijkheden.

Voor mij was een zadel met een vlakkere zit en bij warm weer gebruik van sudocreme de oplossing. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen en zoek een oplossing op maat voor jou, jij en je paard verdienen dat.

Natuurlijk blijft aandacht voor een onafhankelijke zit nodig. Daar kan ik je als instructie in begeleiden vanuit o.a. Centered Riding principes en aan de longe

Meer weten?
Equimental Jezelf doorrijden 2