Twijfel jij ook wel eens aan jezelf als ruiter?

Er zijn van die dagen dat je aan het rijden bent en het niet lekker loopt. De gedachten schieten door je hoofd en je gaat twijfelen. “Het lukt niet, ik krijg achterwaarts echt niet voor elkaar”. “Doorzitten is zo moeilijk, dat leer ik nooit”.  De woorden niet en nooit versterken je twijfel. Twijfel je vaker dan ga je je eigen negatieve gedachten geloven en zie je het positieve nauwelijks meer. Je paard voelt dit aan en zal op enig moment niet meer op jouw vertrouwen, want wat doet hij of zij nog goed? De samenwerking met je paard gaat niet meer fijn. Mentale ruiterbegeleiding kan je helpen dit te doorbreken. Twijfel jij ook wel eens aan jezelf als ruiter? Bijgaand 4 tips.

Accepteer je twijfel en ga zoeken naar omstandigheden waarin je weer positiviteit ervaart. Vaak zijn dat oefeningen waar jij en je paard goed in zijn en blij van worden. Mentaal kan het aanvoelen als een stap terug, positief staat het voor het erkennen van je kwaliteiten. Dat je die, ook in mindere situaties, kunt blijven zien. Dus:

  1. Ken je kwaliteiten; zet ze in en focus niet alleen op zwaktes repareren.
  2. Wees authentiek jezelf; accepteer je negatieve en positieve eigenschappen. Dit geeft rust.
  3. Herken je valkuilen; als je TE veel van je kwaliteit inzet, dan wordt het een valkuil. Daadkracht kan bijvoorbeeld drammen worden en een gevecht met jezelf en je paard.
  4. Ben je bewust van negatieve gedachten; zet ze om en denk in mogelijkheden.

Je hoeft niet altijd vol vertrouwen te zijn. Sta je met twijfel naast je paard, kies dan bewust wat je gaat doen. Iets wat je samen al kunt. Ben aardig en niet te streng voor jezelf, weet vanuit rust leer je nieuwe dingen aan.

Mentale ruiterbegeleiding is samen kijken naar wat kun je WEL. Van daaruit ga je trainen en kijk je ook naar wat je paard nodig heeft. Zo bouw je aan zelfvertrouwen en geloof in jezelf als ruiter.

Iets voor jou?
Equimental twijfel ruiter 3