Tips voor een mentale boost in paardrijden

Kom jij jezelf in de samenwerking met je paard keer op keer tegen? Ervaar je wedstrijddruk, gebrek aan focus, word je boos of ken je angst. Mentale ruiterbegeleiding helpt de negatieve spiraal te doorbreken. Als ruitercoach kijk ik samen met jou wat je nodig hebt om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en je paard. Benieuwd wat het inhoudt? Bijgaand een aantal tips om jezelf een mentale boost in paardrijden te geven. 

Mentale ruiterbegeleiding

In een coachsessie met of zonder paard ontdek je waar het niet fijn gaat bij jou en/of je paard. Vervolgens ga je aan de slag met oefeningen die je helpen om negatieve patronen te doorbreken. Je traint je vaardigheden en wordt mentaal sterker. Als het dan toch een keer niet zo lekker gaat, weet jij wat je kunt doen om het vertrouwen in jezelf te bewaren.

Tips voor een mentale boost

Een aantal tips lijken eenvoudig, maar zijn de basis van mentale training.

  1.  Gedachten; herken dat je te veel aan het denken bent. Als ruitercoach en instructrice kan ik je hierin begeleiden. Als je veel denkt, raak je de focus over je ruiterhulpen kwijt. Je wordt ongeduldig, boos of afwachtend. Je ademhaling schiet omhoog. Train jezelf in rustig ademhalen en je ruiterhulpen komen beter door.
  2. Lichaamsscan; vaak heb je niet door dat je in je lichaam spant tot het te laat is. Je kunt jezelf mentaal trainen het te herkennen. Er zijn apps te downloaden op je telefoon die je hierin kunnen begeleiden. Leer waarnemen wat je voelt, zonder te oordelen.
  3. Positieve zelfspraak; ben je kritisch op jezelf? Zeg je met regelmaat dat je slecht bezig bent? Ruiters die optimistisch zijn, presteren vaak beter. Let eens op hoe je tegen jezelf praat.
  4. Invloed; richt je op dingen die je kunt beïnvloeden. Dus niet op het weer of je tegenstander, wel op je eigen houding/zit en gedachten. Wat kun je in je ruiterhulpen verbeteren?
  5. Visualiseren; zie in gedachten voor je wat je met je paard gaat doen. Bedenk een aantal scenario’s. Ga vervolgens rijden en houd je zoveel mogelijk aan je plan. Wil jij leren visualiseren? In een coachsessie kunnen we dit oefenen.
  6. Gewoonten; zet muziek op, poets je laarzen glanzend op of zeg iets tegen zichzelf en je paard. Iets wat oppept, kracht en vertrouwen geeft, een mentale boost!

Het aanleren van mentale vaardigheden is een training met maatwerk oefeningen die bij je passen. Je traint voor iets wat je graag wilt bereiken samen met je paard.

Equimental tips mentale boost 3