Tegenslagen; overwin ze met veerkracht

Tegenslagen horen bij het leven en in het samenwerken met je paard.  Vaak geeft iets in jou je de kracht om er mee om te gaan. Dit heet veerkracht. Een vaardigheid die je van nature meekrijgt en ook leert uit (vaak pijnlijke) ervaringen. Na een tegenslag 'veer' je als het ware terug. Het voelen en accepteren van je gedachten en emoties is een begin van veerkracht. En daar is tijd voor nodig. Veerkracht is een mentale vaardigheid waar je als ruiter aan kunt werken. Heb je veerkracht, dan laat je de moed minder snel zakken, je staat mentaal sterker en denkt in oplossingen. Tegenslagen; overwin ze met veerkracht! Bijgaand 6 tips voor ontwikkelen van veerkracht.

Als je van je paard valt leer je dat zo snel mogelijk weer opstappen het beste is om je ‘angst’ te overwinnen. Belangrijk is dat je jezelf de tijd gunt om terug te veren en wat er gebeurd is te verwerken. Houd je vooral niet sterk, dan verandert er namelijk niets. Je bewust zijn van je gedachten en emoties én ze accepteren, is de voorwaarde voor persoonlijke groei en veerkracht. Als ruitercoach begeleid ik je hierin.

Tips:

  1. Accepteer wat er is gebeurd; je kunt het niet veranderen. Het is gebeurd!
  2. Ga alleen met een tegenslag aan de slag die belangrijk voor je is. Maak het niet groter en zorg dat je de feiten blijft zien.
  3. Denk in oplossingen; wat kan ik hiervan leren en kijk naar mogelijkheden. Vaak zit dat in dingen waar je blij van wordt.
  4. Herken je negatieve gedachten. Ze belemmeren je om een stap vooruit te zetten. Denk optimistisch; dat kun je leren! (Meer hierover in een volgende post van Equimental)
  5. Durf om hulp te vragen; anderen vinden het vaak fijn om te kunnen helpen.
  6. Vergeef; dit doe je voor jezelf. Maar je paard kan er zich ook beter door voelen.

Kun je geen veerkracht vinden en heb je al tijden het gevoel dat het paardrijden niet fijn gaat dan is het tijd voor actie. In een ruitercoach sessie kijk ik samen met jou naar je tegenslagen. Wat heb jij nodig om dit te verwerken en een stap vooruit te maken naar fijn rijden met je paard? 

Iets voor jou?
Equimental tegenslagen en veerkracht 3