Tegenslag; je verslagen voelen of verslagen zijn?

Bij tegenslag ga je op zoek naar mogelijkheden om het paardrijden weer op de rit te krijgen. Alleen soms vergeet je het verwerken van de tegenslag, even stilstaan bij wat er is gebeurd. Het gevaar hiervan is opgebrand raken. Je loopt weg van de mentaal en/of fysieke na-reactie. Komen er een aantal tegenslagen achter elkaar, dan bestaat de kans dat je het verschil tussen je verslagen voelen of verslagen zijn niet meer ziet en opgeeft. Deze post gaat over mij en mijn paard; leren stilstaan, zien van mogelijkheden en benutten van kansen! Ik verwacht dat meer paardeneigenaren zich erin zullen herkennen.

Ik moest mezelf onlangs even stilzetten. Dit was nodig om te erkennen dat er toch wel erg veel in korte tijd op me afgekomen was. En de druppel? Na een revalidatie van 5 maanden (kneuzing) laat de controle scan voor groen licht een nieuwe tegenslag zien bij mijn paard. Totaal onverwacht. En op de vraag, kun je deze nieuwe revalidatie fysiek en mentaal zelf aan? Was het eerlijke antwoord, NEE.

Je verslagen voelen, betekent echter niet ook verslagen zijn. In eerste instantie gaf ik op, de zoveelste tegenslag en ik zag het niet meer zitten. Er was geen schuldige aan te wijzen, gewoon dikke pech door een stommiteit. Er was een optie alleen die hield in dat ik mijn paard voor revalidatie uit logeren zou brengen, nodig voor mezelf, want eerlijk fysiek en mentaal zat ik er doorheen. Zonder stilstaan, had ik deze kans niet gezien. Door naar mijn lichaam te luisteren en hulp in te roepen, werd de kans gecreëerd.

Stilstaan en verwerken van tegenslagen is belangrijk. Door te kijken naar de tegenslag kun je de keuze maken die je hart je ingeeft, ondanks de angst en onzekerheid die je voelt. Je zet de eerste stap op weg naar een droom/doel. De weg zelf is de onzekerheid die je aangaat. Degene die bij mij een coachsessie of Fijn Rijden Plan traject hebben doorlopen, herkennen dit vast.

We zijn nu 8 weken verder en mijn energie komt terug. Ik ontvang foto’s en video’s van mijn paard die tevreden aan zijn revalidatie werkt. En afgelopen week het goede nieuws dat de behandeling aan slaat en we mogen opbouwen. We zijn er nog niet, maar wat een opluchting!

Herkenbaar? Je paard op 1 zetten is niet altijd het beste voor jullie samen. Kijk ook naar wat jezelf nodig hebt bij tegenslag, roep hulp in en verander wat nodig is!

Meer weten?
Equimental verslagen voelen of zijn 2