Stress: Zenuwen de baas

Hoor je het jezelf zeggen? ‘Ik was afgelopen weekend zó nerveus, ik verstijfde letterlijk en hoorde de voorlezer niet meer’. ‘Als ik aan een wedstrijd meedoe, kan ik de eerste 10 minuten niet relaxed paardrijden, ik ben zo zenuwachtig’. De woorden van een ruiter in problemen: Verstijven, blokkade, verpesten, kan niks meer en dan de vraag; wat kan ik er tegen doen?

Wist je dat wedstrijdspanning ontstaat vanuit motivatie? Hoe meer je je best doet, hoe slechter het gaat. Je aandacht is op de ‘verkeerde dingen’ gericht meestal dat wat de spanning veroorzaakt. Je probeert bewust controle te krijgen over vaardigheden die je normaal onbewust en automatisch uitvoert. In de sportpsychologie noemen ze dat ‘paralysis bij analysis’. Door te veel te analyseren ontstaat verlamming en voor je het weet heb je het gevoel dat je een beginner bent.

Hoe harder je het gevoel van spanning en zenuwen wegduwt, hoe feller het weer tevoorschijn piept. Accepteer dat dit gevoel bij jou en wedstrijdrijden hoort en blijf er niet in hangen. Vaak maak je je van te voren al druk over dat je zenuwachtig gaat worden. Je ontwikkelt angst voor de angst en dat uit zich ergens in je lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een brok in je keel, kramp in je been of je trekt je schouderbladen op. Accepteer dat dit is wat het is en richt vervolgens je aandacht op de juiste dingen; je gedachten, het ritme van je paard, de hulpen die je geeft, de muziek die klinkt als je een kür rijdt, het fijne gevoel van samenwerken met je paard.

In de mentaal maatwerk methode ‘Fijn Rijden Plan’ leer je in stressvolle situaties je gedachten om te denken, te begrijpen wat je lichaam je vertelt. Je leert ontspanningstechnieken en jezelf specifieke instructies te geven. Zo ontwikkel je samen met je paard “routines” die voorkomen dat je zenuwen de baas worden. Je raakt gewend aan stressvolle situaties door ze te trainen.

Meer weten?
Equimental zenuwen de baas2