Spelvormen de Waaier

Een favoriet die ik eerder via video heb uitgelegd, op verzoek nu in tekst met de afmetingen erbij.

Spelvorm de Waaier: Drafbalken op een volte helpen je paard om het ritme vast te houden in een wending. Je traint het binnenachterbeen om meer onder te treden, mits je in de oefening de lengtebuiging behoudt en je paard niet over een schouder naar binnen of buiten wegloopt. Spieren aan de binnenkant van het paardenlichaam worden verkort en de buitenkant van het lichaam gerekt.

Nodig: 3,5 of 7 balken. Stap/draf oefening. Je start met drie balken en als dit goed gaat bouw je de waaier uit naar 5 en 7 balken. Leg de balken op een volte; binnenkant balken op 1 meter en buitenkant op 2 meter.

In stap neem je de binnenkant van de balken, in draf het midden en de buitenkant van de balken.

  • Rijdt in een gelijkmatig tempo en
  • Met de juiste stelling en buiging
  • Afwisselend over de binnenkant, midden en buitenkant van de balken.
  • Focus je op de juiste lijn rijden. Neem je het midden, dan neem je ook alle balken in het midden! Niet afdwalen naar binnen of naar buiten.

Variant; leg balk 2 en 4 op cavaletti hoogte. Let op dit is een mentale uitdaging voor jou en je paard. Blijf als ruiter consequent in geven van je hulpen, dan loopt je paard het snelst in balans en ritme door de Waaier.

Voor de gevorderde ruiter kan spelvorm de Waaier kan ook in galop.

 ‘Trainen door spel’ is een fijne en nuttige afwisseling in de training van je paard. Pas de spelvorm aan op het niveau van ruiter en paard. 

Meer weten?
Equimental spelvorm de waaier2