Spelvorm T splitsing

Snijd je paard de wending af? Dan is de spelvorm T splitsing iets voor jou. De balken maken je bewust van waar de schouder en de achterhand van je paard zijn en hoe je ze kunt begrenzen. Je leert de wending rijden niet binnendoor af te snijden, maar haaks door te rijden en je paard te buigen om je binnenkuit. Van belang is dat jezelf als ruiter recht boven je paard zit en niet je been optrekt of afsteekt. Je paard dient in evenwicht door de wending heen te kunnen lopen.

Nodig: 6 balken in draf op 2,5 meter afstand, in galop op 3,5 meter afstand.

Je kunt op de T-splitsing kiezen links of rechtsaf te gaan. Maak je keuze op moment dat je de spelvorm in rijdt zodat je je paard kunt voorbereiden. De hulpen:

  1. Op het moment van afwenden geef je halve ophouding binnenteugel om het paard attent te maken en naar binnen te stellen, de buitenteugel geeft iets mee, maar blijft zoveel aangespannen dat het voor de schouder van het paard een grens wordt.
  2. De binnenkuit drijft op de singel, het binnen achterbeen van het paard naar voren.
  3. De buitenkuit ligt iets achter de singel en voorkomt uitzwaaien van de achterhand. Het paard buigt zich zo om de binnenkuit.
  4. Na het wenden dien je met een halve ophouding van de buitenteugel het paard recht te richten.
  5. Vervolgens ga je op de splitsing naar links of rechts en herhaalt daarbij bovenstaande hulpen.

De hulpen komen snel achter elkaar en van belang is dat je paard niet vertraagt of versnelt in tempo, blijf dus zelf in evenwicht zitten.

De methode ‘Trainen door spel’ is ontwikkeld door Equimental en onderdeel van het Fijn Rijden Plan waarin technisch en mentaal trainen zijn gecombineerd.

Iets voor jou?
Equimental Spelvorm T splitsing2