Spelvorm slalom in een vierkant

Een slalom staat vaak op een rechte lijn. Om jezelf en je paard mentaal uit te dagen kun je de slalom eens in een vierkant rijden. En als je de pionnen dan toch hebt uitgezet, wordt creatief. Je vindt vast meer lijnen die je met je paard in deze spelvorm kunt rijden. Zorg dat iedere lijn is voorbereid en vloeiend en soepel aanvoelt. Geef tijdig je hulpen en ga niet wringen of trekken aan je teugels. Een pion mag best omvallen, dat is het spelelement. De uitdaging is uiteraard om ze te laten staan. Je vindt uit waarom iets niet gaat en welke hulpen je wanneer wel dient te geven. Veel plezier met de spelvorm slalom in het vierkant uit de methode ‘trainen door spel’.

Nodig: 5 pionnen. De pionnen staan op 16 meter van elkaar in een vierkant. Bouw rustig op, dus begin indien nodig met meer afstand.

  • Kom vanuit de hoefslag ingereden en slalom via een schuine lijn.
  • Een gevorderde combinatie rijdt buitenom de pionnen, het vierkant, en komt dan vanuit een hoek de slalom ingereden.
  • Rijdt ook eens een volte in het vierkant (blauwe lijn).

De spelvorm vraagt om kennis en kunde in sturen van de schouder van je paard, stelling en buiging, gebruik van binnen achterbeen en regelmaat in tempo. Voorwaarde is een stille zit van de ruiter, balans en de juiste ruiterhulpen. Lukt het niet de eerste keer, dan komt het een volgende keer, ga niet forceren in je hulpen.

In de methode trainen door spel, liggen lijnen soms net even anders. Een mentale uitdaging voor ruiter en paard.

Iets voor jou?
Equimental spelvorm slalom in vierkant 2