Spelvorm haakse hoek paardrijden

Het nut van hoeken rijden? Het is een lenigheidsoefening om je paard om je binnenkuit te laten buigen. Nu kom ik met deze aanhoudende regen in het lesgeven op plekken waar met name de hoeken en hoefslag slechter zijn. Leg dan de spelvorm Haakse hoek paardrijden in het midden van de rijbaan waar de bodem wat beter is. De balken maken je bewust van waar de schouder en de achterhand van je paard zijn en hoe je ze begrenst, Je kunt de hoek niet binnendoor afsnijden, maar dient er hoog/haaks doorheen te rijden. Je leert je paard te buigen om je binnenkuit zonder de buitenschouder te verliezen.

Nodig: 6 balken in draf op 2,5 meter afstand, in galop op 3,5 meter afstand.

Bij E afwenden en door wenden tussen de balken, vervolgens rechtuit richting A. De hulpen:

  1. Je maakt voor de wending bij E aan de binnenteugel een halve ophouding om je paard attent te maken en naar binnen te stellen.
  2. De binnenkuit drijft op de singel, het binnen achterbeen van het paard naar voren.
  3. De buitenkuit ligt iets achter de singel en voorkomt uitzwaaien van de achterhand. Het paard buigt zich zo om je binnenkuit.
  4. Op het moment van afwenden geef je de buitenteugel iets mee. Let op dat je in het meegeven contact houdt met de buitenteugel en niet een loshangende buitenteugel krijgt. De buitenteugel blijft zoveel aangespannen dat het voor de schouder van het paard een grens is.
  5. Na het wenden kun je met een halve ophouding aan de buitenteugel het paard rechtrichten.

Laat je paard in een gelijkmatig en actief tempo lopen.

Let op: Er zijn paarden die rechtdoor gaan over de balk. Jij als ruiter dient de juiste (zit)hulpen te geven. Voel je beide zitbeenknobbels, open je binnen bovenbeen en kijk in de rij richting.

Iets voor jou?
Equimental spelvorm haakse hoek 3