Spelvorm Draaimolen

Mijn paard slingert als ik vanuit een volte rechtuit wil rijden, wat kan ik doen? Blijf voorwaarts rijden, stuur en begrens de schouder van je paard en neem niet meer gewicht in je teugelhulpen. Leer je paard in evenwicht op eigen benen lopen. In Spelvorm Draaimolen oefen je dit door het rijden van voltes en rechte lijnen. Door het gebruik van pionnen zie je waar je voltelijn afwijkt en leer je op het juiste moment ruiterhulpen geven en lijnen rijden. De methode trainen door spel van Equimental is een combinatie van technisch en mentaal trainen voor ruiter en paard. De mentale uitdaging is alle voltes even rond te rijden en op tijd vanuit je houding en zithulpen de schouder van je paard te sturen.

Om spelvorm Draaimolen te kunnen rijden dien je de spelvorm ‘Bulls Eye’ te beheersen. Je paard loopt een ronde volte voorwaarts op twee sporen; de achterhand volgt de voorhand. Een paar tips:

  • Stem de grote van de voltes af op niveau van ruiter en paard
  • Zit in evenwicht boven je paard. Ben jij geneigd om in de volte mee naar binnen te hangen? Mogelijk heb je minder druk op de buitenbeugel. Zorg voor gelijke druk op beide beugels
  • Na iedere volte maak je een halve ophouding met de buitenteugel om de schouder van je paard te begrenzen en een rechte lijn over de hoefslag in te zetten. Laat iemand vanaf de grond meekijken of recht ook echt recht is (paard én ruiter).

Uitbereiding spelvorm

  • Rijdt vanuit de volte in een rechte lijn naar de X en verder op de AC-lijn.

Heb je moeite met het rijden van rijbaanfiguren. Neem dan contact op voor een instructie of spelvorm les, samen ontdekken we de valkuilen van jou en je paard. In de dressuur methode ‘trainen door spel’ van Equimental kun je niet smokkelen en leer je de ideale lijn te rijden.

Iets voor jou?
Equimental spelvorm draaimolen volte 2