Spelvorm de X-factor; basisvaardigheden

Kom je steeds net naast de AC lijn uit of is je gebroken lijn te klein? Dan ben je niet de enige. Menig ruiter heeft moeite met het rijden over de letter X. Deze letter ligt onzichtbaar in het midden van de rijbaan en soms heb je geluk en hangt hij (foto) boven in de rijbaan. In spelvorm de X-factor oefen je de rijbaanfiguren die over de letter X gereden worden. De term X-factor is bekend geworden door een talentenjacht op televisie. Een ruiter met de X-factor beschikt over een aantal basisvaardigheden in de dressuur, je valt in positieve zin samen met je paard op. Alles lijkt in harmonie haast van zelf te gaan. Een basisvaardigheid is op de letter de rijbaanfiguren kunnen rijden, dus ook de letters op de AC-lijn die niet zichtbaar staan aangegeven (de D, L, X, I en G). Het is aan jou, de ruiter, om deze letters in gedachten te zien en met de juiste ruiterhulpen je paard te begeleiden. Spelvorm de X-factor, ga jij de uitdaging aan?

Nodig: twee pionnen. Je plaatst ze op de B-E lijn een meter links en een meter rechts van X. Rijbaanfiguren:

  1. Volte halve baan BXB of EXE
  2. Over de diagonaal van hand veranderen FXH of MXK
  3. De rechte AXC lijn
  4. Gebroken lijn FXM of KXH
  5. B-E door een S van hand veranderen.

In spelvorm de X-factor wil je nauwkeurig en in harmonie met je paard je rijbaan figuren over X rijden. Let daarbij o.a. op je eigen houding en zit, de juiste stelling en buiging en behoudt van een gelijkmatig basis tempo.

Leer een kaarsrechte AC lijn en mooie gebroken lijnen rijden. Zorg dat de jury bij jullie in rijvaardigheid en harmonie de X-factor ziet! In een spelvorm kun je niet smokkelen, je test je basisvaardigheden in paardrijden.

Iets voor jou?
Equimental spelvorm X factor 3