Spelvorm de Wissel

Heb jij moeite met door een S van hand veranderen? Loopt je paard over de schouder naar binnen dan wel buiten weg en/of heeft moeite met een paar passen rechtuit over de AC lijn? Spelvorm De Wissel begeleid je in de training. De balken geven de lijn aan en je voelt eerder waar je paard wegloopt en je een hulp dient te geven. Je ervaart het belang van je paard rechtstellen voor het omstellen in de nieuwe rijrichting.

Nodig: 7-8 balken, gemiddelde afstand rechte balken is 1,2 m en gebogen balken 1,1 (midden).

  1. Start met 3 of 4 balken rechtuit
  2. Leg 2 balken in een gebogen lijn en rijdt nu vanuit de gebogen lijn in en vervolg rechtuit.
  3. Leg aan de andere kant nog 2 balken in een gebogen lijn neer en rijdt nu de gehele lijn, dus ga van hand veranderen.

Let op dat je in een gelijkmatig tempo blijft rijden en niet gaat ondersteunen met kracht in je handen. Een zware binnenteugel blokkeert het binnenachterbeen van je paard. Blijf onafhankelijk lichtrijden of stuur in verlichte zit je paard door de spelvorm heen.

Gebruik Cavaletti

Loopt je paard naar buiten weg, leg dan de balken op de gebogen lijn aan de buitenzijde hoger (cavaletti/staander). Dat nodigt je paard uit om een vloeiende lijn over het midden van de balken te gaan lopen, waarbij je paard leert omstellen (links/rechts en rechts/links) in zijn lijf. Het binnenachterbeen van je paard treedt meer onder en zo kom je tot gedragenheid bij je paard.

Afwisselend trainen met spelvormen
Equimental spelvorm de wissel2