Spelvorm Balans en coördinatie

In deze spelvorm verbeter je de balans en coördinatie van je paard. Je rijdt drie rechte lijnen, iedere lijn bevat een verschillend aantal balken en je gaat niet ieder drafpas over een balk. Jij en je paard hebben focus nodig om tact en tempo gelijkmatig te houden. De oefening ziet er simpel uit, maar is dat niet. Neem de tijd en bouw rustig uit.

Nodig: 7 balken.

Plaats de eerste balk op X, leg vervolgens de volgende 4 balken, twee aan beide kanten van X. Plaats daarna de twee balken op de AC lijn. Alle balken hebben een afstand van circa 1.20 van elkaar (afhankelijk van de lengte van de drafpas pony/paard).

Begin de spelvorm in draf met lijn 1:

  1. Rijdt de buitenste lijn van twee balken, laat je paard wennen in recht over de balken gaan. Omdat er 1 drafbalk ontbreekt (op de EB lijn), dient je paard zelf zijn passen uit te meten.
  2. Rijdt vervolgens over de AC lijn. Deze lijn is moeilijker. Als ruiter heb je gelijke druk op twee beugels en zit je in balans op je paard. Let op dat je paard niet gaat slingeren! Ook hier ontbreken twee drafbalken.
  3. Rijdt tot slot over de ‘smalle’ lijn met 5 balken. Hier gaat het paard wel bij iedere pas over een balk. Het recht gaan vraagt om een stille zit van de ruiter en lichte correctie waar nodig.

Trainen door spel zorgt voor afwisseling in je dressuurtraining, een aantal spelvormen vind je in het gratis eboek “Paard en spel, kom jij in de knel? op de website.

Iets voor jou?
Equimental Spelvorm Balans en cooerdinatie2