Schouderbuitenwaarts

Ken jij de schouderbuitenwaarts? Een oefening die de buigzaamheid van je paard bevordert. Het binnenachterbeen maakt een grotere pas, de lendenen van je paard worden losser en daardoor kan het bekken kantelen. Het kost tijd om de spieren van je paard te trainen. Hanteer een aantal basis voorwaarden voordat je aan deze oefening gaat beginnen. Schouderbuitenwaarts maakt je bewust van waar de achterhand van je paard is. Laat iemand op de grond meekijken als je aan deze oefening begint.

Hoe ziet het eruit?

Je paard loopt in het aanleren op vier sporen, langzaam ga je meer buigen en naar driesporen trainen. Bij een schouderbuitenwaarts naar rechts, loopt het rechter achterbeen in een diagonaal naar de afdruk van het linker voorbeen (foto).

Zithulpen

Je linker en je rechterbeen zijn lang en liggen op de singel. In een schouderbuitenwaarts naar rechts, draai je je linkerschouder parallel naar de schouder van je paard en je stelt het hoofd van je paard naar rechts, naar de bakrand toe. Je teugel heeft een lichte verbinding met de paardenmond. Drijf met je rechterbeen het achterbeen van het paard opzij onder de massa van je paard. Je voelt wat meer gewicht in je buitenteugel (links). Je blijft daarbij in het ritme zitten, ga niet duwen met je zit. Denk in het aanleren vooral zijwaarts gericht op de buiging, voorwaarts naar arbeidstempo volgt.

Oefening;

  1. draaf aan en rijdt een volte 10 meter of een schuine lijn uit de hoek
  2. als je uit de hoek/volte komt vraag je contrastelling en buiging
  3. rijdt in de schouderbuitenwaarts de lange zijde tot E of B
  4. stel je paard daarna recht en rijdt verder over de hoefslag.

Bij schouderbuitenwaarts is de bakrand een grens en begeleidt je paard in stellen en buigen aan een ‘losse’ teugel. Bereid je oefening voor anders kan je paard tegen de bakrand aanlopen.

Iets voor jou?
Equimental schouderbuitenwaarts 2