Ruiter tip: Steken in je zij

Heb jij wel eens last van steken in je zij tijdens het paardrijden? Ze zorgen ervoor dat je verkrampt en niet meer onafhankelijk kunt blijven zitten. Gelukkig is een zijsteek niet gevaarlijk, maar onprettig is het wel. Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor.

Oorzaken

  • Fanatiek trainen met je paard; je bent over geconcentreerd en wilt even ‘doorbijten’, spant je buikspieren aan om de pijn weg te drukken en hierdoor zet je je ademhaling en schouders vast. Je gaat voorover zitten en verkrampt letterlijk.
  • Maag in protest; je eet te kort voor je training, dan komt je maag in protest en loop je een grotere kans op een zijsteek. Je lichaam heeft moeite met eten verteren en sporten tegelijk.
  • Holle rug; je trekt je middenrif in een niet-natuurlijke houding, waardoor je rompspieren extra belast kunnen worden.
  • Weinig rompstabiliteit; maak je ‘core’ sterker door oefeningen te doen voor je rug-, heup-, romp- en buikspieren.
  • Lang achter elkaar dezelfde oefening; je vraagt van je (buik)spieren een eenzijdige activiteit. Je middenrif raakt verkrampt, wat een steek in je zij kan veroorzaken.

Oplossingen

Ontspan en ga even lichtrijden in plaats van doorzitten, helpt dit niet verlaag dan je tempo. Ga een paar rondjes stappen, en let op je ademhaling. Adem laag in en uit, zo rustig en regelmatig als mogelijk tijdens een training. Helpt dat niet om de pijn te laten verdwijnen, stop dan even helemaal met rijden. Maak je in het halthouden zo lang mogelijk en rek je middenrif en je buikspieren, of hel even achterover om de pijn te laten wegtrekken.

Equimental steken in je zij2