Respect krijgen van je paard

Wat je ook probeert, je paard lijkt een eigen wil te hebben en luistert niet naar wat jij vraagt. Aan de hand sleurt hij je mee, stil staan kent hij niet en tijdens het poetsen duwt hij je opzij. In het rijden verrast hij je met regelmaat, terwijl bij je instructrice of staleigenaar je paard wel meewerkt. Jij krijgt onvoldoende respect van je paard.

Discipline

Een instructrice/staleigenaar is dag in dag uit met verschillende paarden bezig en gewend om met focus en discipline met een paard samen te werken. Wat ze ook doen, een paard opzadelen, rijden of naar de wei brengen, ze kunnen alleen maar veilig met paarden werken als ze hen respecteren.

Jij hebt 1 paard, je maatje, je hobby, je dagelijkse plezier en ontspanning. Als je paard je lief aankijkt of een duwtje geeft met zijn neus, dan vind je dat oké. Alleen vergeet je daarmee consequent om respect te vragen en zo kan het respect verdwijnen.

Wat kun je veranderen?

Consequent en met al je aandacht bij je paard zijn. Of je nu gaat poetsen, rijden, wandelen, laat je niet afleiden door bijvoorbeeld met stalgenoten te kletsen en dan minder consequent naar je paard toe te zijn. Jij bewaakt je eigen ruimte en grenzen. Respecteert je paard je grenzen dan kun je lief en aardig zijn.

Respect krijgen kost tijd, geduld en discipline. Begin dagelijks met kleine (grondwerk) oefeningen, zorg ervoor dat wat werkt door jou consequent wordt gebruikt. Wees krachtig maar rustig wanneer je je paard traint.

Voorbeeld grondwerk oefeningen:

  1. Je paard overal aan kunnen raken. Je paard leert op zijn gemak en ontspannen te zijn in jouw gezelschap
  2. De leidpositie; je loopt voor je paard uit. Je paard leert dat jouw persoonlijke ruimte gerespecteerd moet worden
  3. De partnerpositie; je loopt schouder aan schouder met je paard. Probeer deze positie pas als je je op je gemak voelt vanuit de leidpositie
  4. De drijfpositie; je staat achter de schoft van je paard en loopt diagonaal achter het paard. Je leert je paard op jouw teken stoppen en omdraaien zonder veel tegendruk van het halstertouw
  5. Indirecte druk; raak je paard niet aan. Gebruik drijfhulpen, zoals een halstertouw, en je eigen energie om aan te geven wat je wilt dat je paard doet, zoals achteruit gaan.

Iets voor jou? Naast instructie geef ik basis grondwerk en longeerlessen. Het is een onderdeel van het Fijn Rijden Plan traject, maar kan ook als losse les geboekt worden.

Iets voor jou?
Equimental Respect krijgen van je paard2