Pas op: Gedachten bepalen je gevoel

Normaal gesproken voel je je goed en soms voel je je rot en merk je dat je paard op jou reageert. Gevoelens worden mede gevormd door gedachten. Zo kun jij je machteloos voelen en dat wordt gevoed door ‘machteloze’ gedachten als: ‘Wat heeft het nog voor zin, waarvoor zou ik nog trainen, mijn paard doet toch niet wat ik wil’. Je maakt je zelf klein en afhankelijk van je paard. Fijn paardrijden gaat om wederzijds respect en niet ieder paard accepteert het als jij je klein en machteloos maakt. Er zijn paarden die dan letterlijk over je heen lopen en in het zadel met je aan de haal gaan. Gedachten bepalen je gevoel en daarop reageert je paard. Wat kun je nu zelf doen als je je steeds angstig of machteloos voelt?

Het gaat allemaal heel subtiel en soms valt het je niet eens op. Bepaalde gedachten gaan door je hoofd en onbewust besluit je een gedachte als ‘de waarheid’ te zien. Vervolgens stemt je gevoel zich af op deze gedachte. Het onbewuste deel van je brein is afhankelijk van je bewuste brein om te bepalen wat ‘echt’ is en wat niet. Een voorbeeld gedachte: “Ik heb geen controle!” en je voelt je gevangen in angst dat je paard ervandoor gaat. Hoe meer je deze gedachte aandacht geeft, hoe meer je angst voelt. Ondertussen is er in het ‘echt’ nog niets gebeurt. Je paard gaat wel iets harder, maar komt ook op je ruiterhulp terug. Je brein ziet echter niet meer wat echt is en je voelt alleen nog het harder gaan gecombineerd met de gedachte van geen controle hebben = angst.

De oplossing: Accepteer dat niet iedere gedachte waar is. Met een ruitercoach kun je bepalen welke gedachte serieuze aandacht verdient en welke je mag negeren. Soms ontstaat er een gedachte die je de stuipen op het lijf jaagt. Dat is hoe ons onbewuste brein werkt. Hoe jij ermee omgaat, bepaald hoe je je wilt voelen! Leer vervelende gedachten loslaten en vervang ze door fijne gedachten en een goed gevoel. In het voorbeeld: Jij neemt je paard keurig terug in tempo en denkt ‘ik heb tempo controle’ en voelt dat je paard goed reageert.

Heb jij gedachten die je gevoel beïnvloeden en waarop je paard negatief reageert? In een mentaal maatwerk Fijn Rijden Plan traject gaan we samen aan de slag met deze gedachten. 

Iets voor jou?
Equimental gedachten bepalen je gevoel 3