Paardrijden in de natuur is een groot avontuur

Buitenrijden; je komt onderweg vaak onverwachte dingen tegen. Hoe gaan jullie hier samen mee om? Of je nu buitenrijdt of in de binnenbaan er is altijd een kans op risico’s. Zelfs een paard wat bekend staat als 100% bomproof kan iets ‘een beetje’ spannend vinden. Je wilt dat een schrikreactie beheersbaar blijft voor jou en je omgeving. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Door in de training te werken aan een basis van respect en vertrouwen leer je de signalen en aandachtspunten van jezelf én je paard kennen. Dus van beide want jullie werken samen. Zowel bij jou als je paard kan het ‘emmertje’ volraken. In een Fijn Rijden Plan leer je dit herkennen en krijg je tips om ermee om te gaan. Paardrijden in de natuur is een groot avontuur, voorkom dat spanning zich opstapelt en de emmer overloopt.

Kom je samen met je paard in een spannende situatie, dan kan jouw reactie een enorm verschil maken. Als jij jezelf tot rust kunt manen en ontspannen je ruiterhulpen blijft geven, dan help jij je paard om zijn spanning los te laten.  Vaak is dit wat er gebeurt:

  • Spanning stapelt zich op; het is niet 1 ding, er gebeuren op een rit meerdere dingen.
  • Mogelijk heb je je paard al een aantal keer ‘gedwongen’ door te gaan; er kwam een licht protest.
  • De spreekwoordelijke druppel; je paard lijkt ineens te stoppen en geen pas verder te willen zetten, of draait zich om en galoppeert aan.

Door spannende situaties in een veilige omgeving op te zoeken, leer je de signalen van jezelf én je paard herkennen. Je traint de basis in paardrijden en dat je van spanning naar ontspanning kunt rijden. Er zijn diverse fysieke en mentale oefeningen die je hiervoor in kunt zetten. Voor jezelf én je paard.

 

Iets voor jou?
Equimental paardrijden in de natuur is avontuur 3